Bezgov kremni mousse - Grahnit - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Bezgov kremni mousse - Grahnit

Zmagovalna sladica Sladke Istre 2017

Mlada kuharja Mišo Jović in Filip Matjaž sta na Sladki Istri 2017 v Kopru predstavila zanimivo in zmagovalno jed, ki sta jo poimenovala Grahnit. Postregla bi jo tako, da bi gost brskal med kamenčki na krožniku, kateri »grahnit« je užiten …

Bezgov kremni mousse - Grahnit

V kozici zavremo 250ml riževega mleka, nato dodamo 400g bezgovih cvetov (cca 150g posušenih) ter dodamo 50g sladkorja.

V drugo kozico damo 2 rumenjaka ter prelijemo z bezgovim mlekom (iz prejšnjega koraka). Maso začnemo segrevati ter ob tem neprestano mešamo.

Ko masa doseže vrelišče dodamo žlico škroba. Kuhamo približno 2 minuti da škrob poveže maso. Nato maso ohladimo.

Iz dveh beljakov stepemo sneg. Vanj dodamo sladkorni sirup ki ga pripravimo s segrevanjem 50g sladkorja v 50ml vode (sirup moramo segreti na približno 118°C).

Ob dodajanju sirupa sneg neprestano stepamo.

Nato stepemo 80g sladke smetane ter jo skupaj z beljaki na rahlo vmešamo v bezgovo maso. Vlijemo v posodice ter čez noč pustimo v hladilniku.