Filip Matjaž - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Filip Matjaž

"Kuhanje imam v krvi"

Kje kuha? COB
Koncept restavracije: Pri COB-u bo gost spoznaval slovensko kulinariko na zabaven, nepričakovan in interaktiven ter do sedaj v Sloveniji neraziskan način. 
Vizija in želja: COB si želim popeljati med najboljše restavracije tega dela Evrope. 
Interaktivna restavracija: Nepričakovano doživetje, vezno na gostova čustva, se bo v COB-u ustvarilo skozi vse segmente gostinstva (strežba, kulinarika, izbira pijač, ambient, izbira inventarja …).

Odraščal sem v stiku z gostinstvom in hotelirstvom, v družini, ki ima te stvari že v krvi, zato ni nič čudnega, da sem tudi sam pristal v teh vodah, ki so mi iz dneva v dan bolj všeč in pri katerih odkrivam nove razsežnosti. Starši so me od nekdaj spodbujali in mi nudili izvrstne pogoje za razvoj. Lahko bi rekel, da sem bil slišan, kljub temu, da so imeli doma vedno polne roke dela. Vse se je začelo kot neke vrste hobi. Kuhal sem vedno rad, najprej za domače, nato pa sem se poskusil tudi v tisti pravi kuhinji, kjer običajno ni tako, kot si predstavljajo tisti, ki kuharije niso poskusili, a se tega nisem ustrašil. V kulinariki moraš vedno iskati nove možnosti, izzive, ki te izpolnjujejo in izgrajujejo. Tako lahko prebrodiš tudi tiste najbolj naporne dneve, ki jih v gostinstvu ni malo. Torej, ta neskončna paleta možnosti, ki ti jih kulinarika ponuja, je bilo tisto, kar me je prepričalo, da sem začel vlagati čas v kuharijo.

Za takšno restavracijo sem se odločil ker si že od nekdaj želim gostom predstaviti popolnoma drugačen, nov način uživanja v hrani in pijači. Največje zadovoljstvo mojega poklica mi pomeni imeti interaktivno restavracijo, kjer lahko gostom skozi doživetje ki ga ustvarimo prestavim destinacijo v kateri se nahajajo. Na ta način bom izkoristil tudi priložnost prenesti vse svoje znanje, ter odpreti nove možnosti za vzhajajoče kuharske mojstre, majhne a kulinarično bogate države kot je Slovenija.  Prav tako sem naklonjen kulturni dediščini, saj stremim k ustvarjanju nepozabnih kulinaričnih doživetjih, ustvarjenih s pomočjo najboljših lokalnih surovin.

Če na kratko povzamem koncept nove restavracije, gre pri COB-u za moderno »fine dining« restavracijo, kjer bo kakovost na prvem mestu. To odraža tudi velikost restavracije (max. 36 gostov). Kot izhaja iz imena COB (iz ang. besedne zveze Cooking outside the box), bo vodilo restavracije kuhanje oz. delovanje izven okvirjev podobnih slovenskih gostiln. To pomeni, da bo gost v COB-u spoznaval slovensko kulinariko na zabaven, nepričakovan in interaktiven ter do sedaj v Sloveniji neraziskan način. Nepričakovano doživetje, vezno na gostova čustva, se bo v COB-u ustvarilo skozi vse segmente gostinstva (strežba, kulinarika, izbira pijač, ambient, izbira inventarja …).

Zamisel o restavraciji COB se je rodila iz strasti/hobija do vrhunske kulinarike in želje, da bi dvignil nivo slovenske kulinarične scene. Hkrati pa si želim popeljati COB med najboljše restavracije tega dela Evrope. Projekt podpirajo tudi priznani mednarodni kulinarilčni kritiki in »chefi«, na čelu z bivšim direktorjem »michelinovega vodnika« za Italijo g. Faustom Arrighijem in priznanim furlanskim kulinaričnim mojstrom Emanuelom Scarellom, ki je prejel kar dve »michelinovi« zvezdi.. Kot Ambasadorja Slovenije - Evropske gastronomske regije pa me pri projektu aktivno podpira tudi Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT. Na tekmovanju European Young Chef Award 2017, ki ga pripravlja IGCAT sem namreč lansko leto zastopal Primorsko z jedjo Okus slovenskega morja (Taste of the Slovenian sea) ter osvojil odlično tretje mesto ter obenem postal ambasador IGCAT za Slovenijo kot kandidatinjo za evropsko gastronomsko regijo.

Dodatno kulinarično težo dajta COB-u mednarodno nagrajena kuharja, ki sta v preteklosti sestavljala slovensko mladinsko kulinarično reprezentanco ter redno sodelovala s priznanimi slovenskimi in tujimi »chefi« (Jagodic, Volčič, Kavčič, Scarello, Guarino ...). Nazadnje sta  pa je svoje izkušnje pridobila tudi z delom v eni najboljših svetovnih restavraciji, londonskem The Fat Duck, ki ga vodi Heston Blumental.