Kaki - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Kaki

O sadežu

Kaki ali zlato jabolko je sadež, ki v osnovi izvira iz osrednje Kitajske, kjer se goji že tisočletja. V zadnjem desetletju je sadež postal izjemno priljubljen med prebivalci Evrope, saj mu ustreza mediteransko podnebje. Poznamo kar 400 sort tega sadeža. Pri nas ga gojimo predvsem v Slovenski Istri, na Vipavskem in v Goriških Brdih, kjer je prisotno značilno mediteransko podnebje za rast in gojenje tega izvrstnega in hranilnega sadeža.

Lahko je rumene, oranžne ali rdeče barve. Običajno se ga obira med koncem septembra in začetkom decembra. Sadež je sladkega okusa, veliko sort pa ima trpek okus, preden popolnoma dozori. Sadež se običajno uživa svež. Paziti moramo, da ob nakupu sadeži niso poškodovani. Lahko kupimo še nezrele plodove in jih pustimo dozoreti pri sobni temperaturi, proces pa še pospešimo če ga damo v zaprto posodo skupaj z jabolki in bananami. Zrele sadeže lahko krajši čas shranimo tudi v hladilniku.

Uporaba v hrani

Najbolje je, da se sadež uživa svež. Mehkejše sorte uživamo tudi z žlico ali ga pretlačimo in skupaj z jogurtom ponudimo kot okusno sladico.

Če sadež posušimo, ga lahko ponudimo kot alternativo raznim sladkarijam, saj predstavlja slasten sladek prigrizek. Pred sušenjem kaki narežemo na krhlje, ki jih pomočimo v vodo, kamor smo prej dodali limonin sok, da ne porjavijo, nato pa jih zapakiramo v porcijske enote in jih shranimo v zamrzovalnik do pol leta. Iz njih lahko pripravimo različne marmelade, sokove, smutije ... Poleg tega iz tega sadeža lahko pripravimo odličen sladoled ali pecivo (pite, krostate, torte … ).

Lastnosti sadeža

Kaki je postal tako zelo priljubljen sadež prav zaradi svojih vsestranskih lastnosti, saj je bogat z vitamini, minerali in drugimi zdravilnimi snovmi, ima visoke vsebnosti prehranskih vlaknin ter nizke vsebnosti beljakovin in maščob.

Vsebuje veliko vitamina A, njegova energijska vrednost pa je primerljiva z grozdjem, mandarino in banano. Vsebuje kar petkrat več vitamina C kot jabolko in le tretjino manj kakor agrumi. Pomembno vlogo igrajo še pektini in tanini v njem, ter kalij, kalcij, fosfor in železo s katerimi je bogat.

Zdravilnost

  • Znižuje holesterol,
  • poživlja presnovo,
  • razstruplja organizem,
  • deluje proti zlati žili,
  • je koristen za ledvice, oči, jetra, kožo, lase, dlesni, zobe, kosti itd.,
  • pomaga proti utrujenosti,
  • povečuje odpornost in pomaga proti stresu.