Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Tri najlepša kulinarična doživetja v Istri

Slovenska Istra pripoveduje številne zgodbe, med bolj zanimivimi pa so zagotovo tiste gurmanske. »Kdor želi te kraje resnično doživeti in razumeti, naj o njih ne bere knjig, temveč naj … jé!« Stara istrska modrost je še kako resnična. Lokalna kulinarika se namreč močno opira na tradicijo in sestavine iz bližine. Vrhunski kuharji pa znajo vse to umetelno združiti z zdravo mediteransko kuhinjo. 

Spoznajte istrske adute: zmagovalno oljčno olje, bogata vina, zdravilni česen, prestižne tartufe, najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov – šparglje, sladek kaki in avtohtone strunjanske artičoke. Za piko na i pa jim z veseljem dodamo ščepec avtohtonih mediteranskih začimb in dišavnic.

Vse te dobrote je seveda najlepše spoznavati in okušati prav tam, kjer so doma, v osrčju istrskega podeželja. Idilične vasice na vrhu gričev, katerih pobočja so prepredena z vinogradi in oljčnimi nasadi, se razprostirajo v notranjosti slovenske Istre, le streljaj od Portoroža, Pirana, Izole, Kopra in Ankarana. Lahko se podate v katero izmed odličnih vaških gostiln, še lepše pa je, če se prepustite izkušenim domačinom, da vas popeljejo v istrski gurmanski svet. Čakajo vas pokušine vin, gurmanska doživetja z oljčnim oljem, lov na tartufe, pokušine domačih dobrot na kmetijah pa tudi kulinarično obarvani pohodniški in kolesarski izleti.

Predstavljamo vam tri najlepša kulinarična doživetja v slovenski Istri:

Vinsko doživetje ob nepozabnem sončnem zahodu. Bogata istrska pokrajina nudi dom sočnim vrstam vinske trte, iz katerih nastajata rdeči refošk in bela malvazija. Odpeljite se med vinograde in obiščite lokalne vinske kleti. Spoznali boste delo obiralcev, kletarjev in enologov. Vinar vam bo pokazal svoje posestvo in razložil skrivnosti pridelave vina, nato pa boste žlahtno kapljico tudi pokusili. Zraven se bodo prilegli istrski pršut, sir, domače vložene oljke in oljčno olje.

Gurmansko doživetje z oljčnim oljem. Ekstra deviško oljčno olje, ki ga pridelujejo številni istrski oljkarji, se ponaša z značilno zlato-zeleno barvo ter izjemnim vonjem in okusom, zato velja za nepogrešljiv dodatek v mediteranski kuhinji. Sprehodite se med oljčnimi nasadi, naučite se, kako se prideluje in degustira oljčno olje. Doživetje bodo zaokrožile tudi druge lokalne dobrote in nepozaben razgled.

Skrivnostni svet tartufov. Spoznajte pravega tartufarja in njegovega štirinožnega pomagača, ki vam bosta odprla vrata v svet tartufov. Skupaj boste raziskali skrite kotičke gozdov in iskali ta dišeči gomolj. Po uspešnem lovu boste njihovo opojno aromo tudi okusili v družbi tipičnih istrskih testenin - fužev ali istrskega narezka. K odlični hrani se bo prilegel tudi kozarec vina iz lokalne vinske kleti.

Tisto, po čemer vsi vse bolj hrepenimo, je kanček pristnosti. V Istri je pristnost na vsakem koraku, recepti se prenašajo iz roda v rod in eden takih je tudi recept za bobiče, kot domačini pravijo tradicionalni mineštri z mlado koruzo. Pripravite si jih kar sami in pripeljite v vašo kuhinjo aromo Istre.

Bobiči

·     zrna petih storžev mlade koruze (mlečna)

·     400 g mladega rjavega fižola v zrnu

·     4 veliki krompirji

·     nekaj strokov česna, šopek peteršilja

·     2 večja zrela olupljena paradižnika (ali paradižnikova kaša)

·     prekajeno svinjsko meso ali pršutova kost

·     sol, poper, oljčno olje za zabelo

V večjem loncu na oljčnem olju popražimo sesekljan česen in peteršilj, dodamo na kose narezan olupljen in opran krompir, mlad oluščen fižol, koruzna zrna, prekajeno svinjino ali pršutovo kost, na koščke narezan olupljen paradižnik ali paradižnikovo kašo, sol, poper, vodo in na zmernem ognju počasi kuhamo 2 do 3 ure. Ko so bobiči skoraj skuhani, s kuhalnico vzamemo iz lonca krompir, ga pretlačimo in ponovno vrnemo v lonec, da zgostimo jed. Naj vam tekne!

Objava je nastala v sklopu operacije MARISTRA. Projekt MARISTRA je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino so odgovorni partnerji projekta. Organ upravljanja določen za izvajanje Operativnega programa ESPR v Republiki Sloveniji 2014-2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si