Avtentično - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Avtentično

Začutite okus Istre

Dovolite prav vsem svojim čutom, da spoznajo zgodbo lokalnega okolja – bogato, pristno, raznoliko in obdano s prav posebno človeško toplino.
Doživite avtentično izkušnjo tradicije in sodobnosti v avtentični lokalni kulinariki.
Obljubljamo, da vas bo navdušila s svojim izgledom, vonjem, zvoki, teksturo in nenazadnje okusom.

Bobiči

Bobiči

Bobiči so tipična istrska mineštra. Pripravijo se lahko na različne načine, osnova pa je vedno koruzno zrnje. Ostali osnovni sestavini bobičev sta fižol in krompir. V času mlade koruze se na istrskih krožnikih pričnejo pojavljati bobiči, katere s pridom v ozimnici uporabljamo še v zimski sezoni. Bobiči so nedvomno najbolj bogata istrska tradicionalna jed na žlico, ki nas prijetno pogreje in okrepi.
Fritaja

Fritaja

Jajca so v Istri že od davno sestavni del številnih jedi. Fritaja oziroma frtalja je ena najbolj razširjenih in priljubljenih jajčnih jedi. Gre za neke vrste jajčno omleto oziroma stepeno in posoljeno jajce, ocvrto na oljčnem olju. V Istri pripravljajo fritaje z divjimi šparglji oziroma špargo, s tartufi, klobasami, pršutom in drugimi dodatki.
Riži-biži

Riži-biži

Riži-biži je preprosta istrska jed, katere osnovni sestavini sta grah in riž. V Istri velja, da riži-biži ni ne mineštra ne rižota, ampak nekaj vmesnega. Tudi ta jed se je na istrskih mizah začela pojavljati že v času Beneške republike.
Kroštole

Kroštole

Kroštole ali hroštule so ocvrto krhko pecivo značilne oblike, ki je v Istri že od nekdaj prisotno predvsem ob večjih praznikih in praznovanjih. Zanje obstajajo različni recepti, sicer pa so njihove osnovne sestavine moka, sladkor, mast ali olje in žganje oziroma belo vino.
Fritule

Fritule

Fritule, fritole oziroma fancli so tipična istrska sladica, ki se jo pripravlja predvsem v božičnem in pustnem času. V slovenskem jeziku jim pravimo miške, ker njihova oblika spominja nanje. Sicer pa gre za ocvrto sladko testo, katerega okus spominja na krofe. Nekateri recepti miške obogatijo z rozinami, drugi z jogurtom.

Doživetja s pridihom tradicije

Pokušine vin, avanture z ribiškimi barkami, lov na tartufe, gurmanska doživetja z oljčnim oljem, solinarska doživetja, Rimljanska večerja, kulinarične pohodniške in kolesarske poti,… Vse se vrti okrog tradicije in lokalnih sestavin, ki jih vrhunski kuharski mojstri odlično spajajo.
Doživite jih tudi vi!

Pustite hitri tempo življenja za sabo!

Če želite resnično spoznati avtentično plat slovenske Istre, obiščite naše tradicionalne prireditve in praznike. Ti so vedno v znamenju dobre volje in izvrstne hrane.Odkrijte stare solinarske običaje na Solinarskem prazniku, sodelujte pri družabnem obiranju kakijev v Strunjanski dolini ter spoznajte bogato paleto lokalnih okusov na Prazniku olja in bledeža v Padni.

Poti tradicije po naših krajih vas bodo vodile tudi skozi raznolike dogodivščine, prepletene s šegami in navadami domačinov. Ali veste, kako so si Pirančani krajšali čas v dolgih poletnih večerih? Z Moro Cantado! Pridružite se domačinom v zanimivi igri s kartami, ob kateri boste zagotovo slišali zanimivo zgodbo ali dve iz starih časov.