Zakladi narave - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Zakladi narave

Doživite istrsko naravo

Istrsko podeželje ponuja prave gurmanske zaklade, zato ni presenetljivo, da so postali sestavni deli tradicionalnih receptov.
Vsak zase so edinstveni, skupno pa jim je to, da so obsijani s soncem in popršeni s soljo, ki jo je k njim zanesel veter z morja.
Spoznajte istrske adute: zmagovalno oljčno olje, zdravilni česen, prestižne tartufe, najboljši naravni vir folne kisline in antioksidantov – šparglje, sladek kaki in avtohtone strunjanske artičoke.


Oljčno olje

Oljčno olje

Ekstra deviško oljčno olje, ki ga pridelujejo številni istrski oljkarji, se ponaša z značilno zlato-zeleno barvo ter izjemnim vonjem in okusom, zato velja za nepogrešljiv dodatek v mediteranski kuhinji. Oljčnemu olju zaradi številnih koristnih lastnosti v Istri pravimo kar »tekoče zlato«.
Česen

Česen

Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini in velikih zdravih strokih. V istrski kuhinji zaseda pomembno mesto, ena največjih specialitet so "peski" oz. poganjki mladega česna.
Tartufi

Tartufi

Najprestižnejši istrski kulinarični dragulj pa so nedvomno tartufi. Spoznajte pravega tartufarja, ki vam bo odprl svet v skrivnostni svet tartufov.
Šparglji

Šparglji

Šparglji so eden najboljših naravnih virov folne kisline in antioksidantov.
Kaki

Kaki

Kaki je postal tako zelo priljubljen sadež prav zaradi svojih vsestranskih lastnosti, saj je bogat z vitamini, minerali in drugimi zdravilnimi snovmi, ima visoke vsebnosti prehranskih vlaknin ter nizke vsebnosti beljakovin in maščob.
Artičoke

Artičoke

Poskusite strunjanske artičoke lahko poskusite in se prepričate, da so najboljše.

Posebna doživetja

Obiščite lokalne pridelovalce ekskluzivnih okusov, ki so nepogrešljiv element istrske kuhinj in spoznajte tradicionalne postopke pridelave ter uporabo v jedeh.
Čudovita pokrajina, urejene domačije in domača gostoljubnost vaših gostiteljev vas bodo popeljale na daleč po poti oljkarske tradicije.


Skrivnostni svet tartufov

Skrivnostni svet tartufov

Spoznajte pravega tartufarja in njegovega štirinožnega pomagača, ki vam bosta odprla vrata v svet tartufov. Za konec pa njihovo opojno aromo tudi okusite v družbi s fuži ali istrskim narezkom.
Oljčno olje za kulinarične užitke

Oljčno olje za kulinarične užitke

Oljčna olja slovenske Istre vzbujajo pozornost najstrožjih mednarodnih ocenjevalcev. Pridite na vodene degustacije s predstavitvijo gojenja oljk in pridelave ekstra deviškega oljčnega olja!
Žlahtna kapljica v sozvočju z naravo

Žlahtna kapljica v sozvočju z naravo

Bogata istrska pokrajina nudi dom sočnim vrstam vinske trte, iz katerih nastajata rdeči refošk in bela malvazija. Obiščite lokalne vinske kleti in obogatite vaše gastronomsko doživetje.

Recepti

Jedi istrskega zaledja imajo okus po tradiciji naših non, ki so jih pripravljale z veliko mero ljubezni. Do narave in ljudi, za katere so kuhale.
Svetujemo, da poizkusite kar vse! Ali vsaj toliko, kot vam bo dovoljeval vaš želodček …
Za zajtrk slastno fritajo s šargo, za kosilo naj vas pogrejejo bobiči ali domači njoki, za večerjo pa naj vam dišijo fuži s tartufi.

Namig: sladke hroštole in refoškove palačinke si privoščite ob katerem koli delu dneva.


Njoki s šparglji in domačo klobasico

Njoki s šparglji in domačo klobasico

Goveji tatarec s tartufi, gosjimi jetri in malino

Goveji tatarec s tartufi, gosjimi jetri in malino

Bobiči

Bobiči

Riži biži

Riži biži

Fritaja s šargo

Fritaja s šargo

Artičoke

Artičoke

Hroštole in refoškove palačinke

Hroštole in refoškove palačinke

Česnova juha

Česnova juha

Fuži s tartufi

Fuži s tartufi