Zelena shema slovenskega turizma - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Zelena shema slovenskega turizma

Občina PIRAN vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma

S pridobitvijo znaka Slovenia Green Destination se bo Občina Piran na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirala kot okolju in družbi prijazna destinacija

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

- združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
- destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
- skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.
Več informacij na spletni strani Občine Piran.

Občina Piran prejela zlati znak "Slovenija, zelena destinacija"
Destinacija Portorož - Piran si je prislužila zlati znak "Slovenija, zelena destinacija", kar pomeni priznanje za trajnostno in zeleno delovanje na področju turizmu in širše. Obenem je to tudi zaveza, da bomo v Občini Piran nadaljevali s trajnostnim načrtovanjem tudi v prihodnje.
Več informacij na spletni strani Občine Piran

Trajnostni znak zeleni ključ

Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE.

Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati vzdržujejo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov. Certifikat Zeleni ključ lahko pridobijo hoteli in hostli, manjši nastanitveni obrati, kampi in počitniški parki, kongresni centri, restavracije in turistične atrakcije.

Plaže s trajnostnim znakom Zeleni ključ

Portorož in Piran se ponašata tudi s plažo, ki nosi trajnostni znak Zeleni ključ.

Centralna plaža Portorož
Centralna plaža Portorož
Ena izmed najbolj priljubljenih plaž v Portorožu, ki se ponaša s trajnostnim znakom Zeleni ključ. 
Obala 16, 6320 Portorož
+386 (0)5 617 50 00
https://okoljepiran.si/

Nastanitve s trajnostnim znakom

Hotel Histrion
Hotel Histrion
Hoteli Bernardin d.d. Obala 2, 6320 Portorož
080 11 19
Hotel Piran
Hotel Piran
Stjenkova 1, 6330 Piran
+386 (0)5 617 22 15

Ostali turistični ponudniki s trajnostnim znakom

Restavracija Rizibizi
Restavracija Rizibizi
S portoroško hišo dobrot Rizibizi na pobočju Bernardina odpiramo novo poglavje v iskanju in zadovoljevanju opojnih okusov in prečudovitih vonjav kulinarike.
Hiša dobrot d.o.o. Obala 20, 6320 Portorož
+386 (0) 5 993 53 20
info@rizibizi.si
http://www.rizibizi.si/
Restavracija COB
Restavracija COB
COB je sodobna »fine dining« restavracija, kjer je v ospredje postavljena kakovost doživetja. 
Letoviška pot 1, 6320 Portorož
+386 (0)41 886 633
info@cob.si
https://cob.si/sl/
Stara gostilna - Vecchia osteria
Stara gostilna - Vecchia osteria

Butična restavracija ne navdušuje samo z gastronomsko ponudbo, temveč tudi s premišljeno izbranim interierjem, ki naredi vtis.

Savudrijska ulica 2, 6330 Piran
+386 41 439 008
info@stara-gostilna.com
https://stara-gostilna.com/

Etični kodeks za lokalne turistične vodnike

Spoštovani lokalni turistični vodniki slovenske Istre, Že vrsto let si prizadevamo delovati trajnostno in odgovorno do čudovite zelene narave ter bogate lokalne kulturne dediščine slovenske Istre, zato si želimo biti s svojim ravnanjem zgled tudi drugim.

Lokalni turistični vodniki predstavljate prvi ali celo edini stik turistov in obiskovalcev z lokalnim prebivalstvom in turističnim gospodarstvom ter tako močno vplivate na ustvarjanje podobe in mnenja o destinaciji. Zato je zelo pomembno, da se pri opravljanju svojega dela zavedate svoje odgovornosti tako do lokalne skupnosti, lokalnih turističnih ponudnikov, turistov in obiskovalcev ter nenazadnje tudi do ostalih prebivalcev območja, ki imajo lahko od trajnostne usmeritve, ki jo lokalni turistični vodnik spodbuja in udejanja s svojim delovanjem, tudi koristi. 

Etični kodeks in trajnostne usmeritve za lokalne turistične vodnike slovenske Istre sledijo evropskim standardom, zakonodaji Republike Slovenije, Nacionalnemu kodeksu za turistične vodnike in smernicam na področju trajnostnega turizma. Oblikovan je z namenom vzpostavitve osnovnih standardov za lokalne turistične vodnike, ki s svojim delovanjem pomembno prispevate k trajnostnemu dojemanju in trajnostnemu razvoju destinacije slovenska Istra, kot tudi k uresničevanju zelene vizije Slovenije. Turistično združenje Portorož, g. i. z.