Koronavirus (Covid-19) - Portorož in Piran

Koronavirus (Covid-19)

Na tej strani lahko najdete vse osnovne informacije in vire informacij o koronavirusu, če potujete ali se trenutno nahajate v Portorožu & Piranu. 

Turistično združenje Portorož pozorno spremlja razmere v zvezi s širjenjem Covida-19. Smo v stalnem stiku s Slovensko turistično agencijo, sledimo napotkom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje (MZ) in drugih ustreznih virov. 

Najnovejše informacije

Poiščite najnovejše informacije o številu potrjenih okužb s koronavirusom in najpomembnejših pojasnilih glede trenutnih omejitev v Sloveniji.  

Od 15. septembra dalje morajo pogoj PCT (pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja) izpolnjevati vsi zaposleni kot tudi uporabniki storitev ali dejavnosti. 

Izpolnjevanje pogoja PCT je obvezno:

•   v gostinskih obratih,
•   pri koriščenju wellness, kozmetičnih in frizerskih storitvah,
•    v nastanitvah,
•    pri kulturnih dejavnostih,
•  na bencinskih črpalkah,
•  pri koriščenju javnega prevoza
• trgovinah z oblačili, belo tehniko ipd.
• v verskih objektih in kulturnih ustanovah
 pri kongresni dejavnosti• pri koriščenju zdravstvenih storitev
• na prireditvah. 

PCT pogoj ni obvezen v naslednjih primerih:
pri osebah, mlajših od 15 let,
osebah, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,
pri nujni oskrbi z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami (trgovine z živili in pijačo, specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki in podobno, a le, če niso znotraj trgovskih centrov), pri nujni medicinski pomoči. 

Ponudniki morajo pri potrošnikih preverjati izpolnjevanje pogoja PCT pred vstopom v notranjost gostinskih lokalov, nastanitvene obrate, notranje prostore sejemske ali kongresne dejavnosti ter igralnice. Prav tako morajo organizatorji javnih prireditev, shodov, kulturnih prireditev in športnih tekmovanj ter upravljavci žičniških naprav preverjati izpolnjevanje pogoja PCT pri udeležencih prireditev oziroma uporabnikih naprav pred njihovim vstopom v prostor. 


Na prostem je potrebno zagotoviti medosebno razdaljo 1 metra

Omogočena je 100 odstotna zasedenost kapacitet za: kulturne prireditve, športne dogodke, kongresne dejavnosti.

Več informacij vlade RS o prehodu državnih meja.


Turistične informacijske pisarne v Portorožu (tel.: +386 (0)5 674 22 20), Piranu (tel.: +386 (0)5 673 44 40) in Padni (tel.:+386 (0)40 518 563 ) so odprte, za informacije pa smo na voljo tudi na info@portoroz.si

Uporaba zaščitne maske

Uporaba zaščite maske ni obvezna za:
• otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
• nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah,
 
Ob upoštevanju pogoja PCT uporaba zaščitnih mask prav tako ni obvezna:
• za goste v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo,
• v nastanitvenih obratih,
• v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program,
• v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,
• na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT
• pri izvajanju športnih dejavnosti. 

Medicinska pomoč

Če začutite simptome možne okužbe s covid-19 (kašelj, vročina, težko dihanje), pokličite 112 za dodatna navodila. 

Klicni center korona virus s posodobljene informacije je na voljo brezplačno na telefonski številki 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550 od ponedeljka do petka med 8.00 in 18.00 uro. Na vaša vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom ustreznih strokovnjakov. 

Testiranja

Termini brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na Covid-19 v Občini Piran: HAG testi

V ZD Piran izvajajo testiranje po drive-in sistemu s hitrimi testi HAG na Covid-19. Testiranja se izvajajo:

– v torek, od 10:00 do 13:00 
– v sredo, od 10:00 do 13:00 
– v petek, od 10:00 do 13:00

Cena: 12,00 €

Testiranje je namenjeno vsem, ki potrebujejo test za Covid. Za testiranje je potrebna kartica zdravstvenega zavarovanja KZZ ali Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (za tujce članice EU), samoplačniških hitrih testov ne izvajamo.

Lokacija testiranja: Zdravstveni dom Piran v Luciji, Cesta solinarjev 1, 6320 Portorož.

Na testiranje se, prosimo, pripeljete z osebnim vozilom z zaščitno masko pod nadstrešek ambulante Nujne medicinske pomoči. Predhodno naročanje ni potrebno!!

Naj vas opozorimo, da na naši točki za hitra testiranja pisnih potrdil o opravljenem testu ne izdajamo, temveč prejmete SMS sporočilo.

Za  Slovence in za tuje turiste je testiranje s HAG testi na voljo vsak torek in četrtek v Piranu (pri Gasilskem domu Piran) med 9.00 in 14.00 uro. Naročanje ni potrebno. Za osebe s slovenskimi zdravstvenimi karticami ali slovenskim EMŠOm je cena 12,00 €. Za ostale je cena 20 eur (samo gotovina). Kontakt za več informacij (Cor Medico): 051 389 009.

Covid točka LifeClass: Covid točka je vzpostavljena 24 ur/7 dni v tednu. Med 08.00 in 15.00 se lahko gost ali drugi samoplačnik oglasi na Covid točki brez najave (cena je takrat 20 €), izven tega časa pa naroči na vzpostavljeni telefonski številki 080 1234, gost iz tujine pa + 386 31 66 11 88. Testiranje zagotavljajo 24 ur na dan. V ostalih terminih se cene testiranj gibljejo do 110 €. Cene lahko preverite na spletni strani www.lifeclass.net

Informacije o možnostih testiranja tujih turistov po celotni Sloveniji.

Več informacij