Lokacije - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Lokacije

Rt Madona

Greben na piranski punti je zaradi same favne in flore najbolj živi del slovenskega morja. Zaradi same geološke strukture nudi varno zavetje večini vrst živih bitij, ki domujejo na tem delu severnega Jadrana. Na punti se lahko opravita 2 potopa, in sicer na severno in južno stran grebena. Maksimalna globina na južni strani ne presega 12 metrov, medtem ko se potop na severni strani opravlja na globini med pet in dvaindvajset metri. Potop je primeren tako za začetnike kot tudi za zahtevnejše potapljače.
Vir fotografije: Sharky
Vir fotografije: Sharky

DTM

DTM je nemški diverzantski čoln, potopljen med drugo svetovno vojno. Potopljen je približno 1,5 navtične milje od piranskega potapljaškega centra. Dostop je možen samo z barko. Razbitina je dolga 45 metrov, široka 6,5 metra ter visoka 6 metrov (delno je potopljena v mulju). Razbitina leži na dnu obrnjena na glavo, kar omogoča edinstvene ekskurzije v njeno notranjost. V notranjosti se, kot v vsaki razbitini, skriva velika količina rib (zlasti pišmoli, špari, ugorji) in tudi kakšen kapitalski jastog ni nobena redkost (nad 3 kg). Razbitina leži na globini 24 metrov.

Razbitina Maona Rossa

Maona Rossa je barža, ki v podvodnem svetu kraljuje že od časov II. svetovne vojne. Potopljena je bila najverjetneje zaradi podvodne mine, saj v okolici Maone najdemo še 3 podobne mine, ki ležijo na dnu in v premer merijo približno 1 meter. Potopljena je v smeri Savudrija – Piran, z premcem obrnjena proti Piranu. V notranjosti je še vedno polno tovora, najverjetneje boksit. Maona Rossa je tip plovila, katerega bi najlažje opisali kot “prikolica”.  To je plovilo brez lastnega pogona, ki se uporablja za prevoz različnih tovorov. Potop je idealen za prve potope na razbitinah, saj je penetracija razmeroma enostavna, globina pa ne presega 21 metrov.
Vir fotografije: Sharky
Vir fotografije: Sharky

Letalo

Hidroplan dolžine 11 metrov je bil potopljen po drugi svetovni vojni. Privezan je bil na boji, med nevihto se je odvezal in potopil. Leži v muljastem dnu pred Portorožem na globini 14 metrov. Razbitina je majhna, ampak vseeno zelo zanimiva zaradi živali, ki se zadržujejo na njej. V zimskem času lahko tam najdemo ogromne količine cipljev in brancinov. Ker gre za izredno muljasto dno, vam priporočamo, da med potopom dobro kontrolirate svojo plovnost.

Podvodni Triglav

Podvodni Triglav se nahaja 350 metrov od obale, v smeri 298 stopinj od piranskega potapljaškega centra, na globini 39,6 metra. Podvodni Triglav predstavlja najglobljo točko slovenskega morja. Dosežemo ga lahko s plavanjem z obale ali s pomočjo barke. Plavanje po površini morja odsvetujemo, ker je na Punti pomorski promet precej gost in obstaja nevarnost nesreče. 

Potop je primeren le za tehnične potapljače ob uporabi predpisane opreme za tehnično potapljanje.
Vir fotografije: Sharky
Vir fotografije: Sharky

Rimska cesta

Rimska cesta se nahaja v smeri vzhodno od piranskega potapljaškega centra, pod cerkvijo. Potop pričnemo iz obale pred potapljaškim centrom in plavamo proti vzhodnemu delu grebena (smer 20 stopinj). Ko dosežemo greben, mu sledimo v smeri proti Fiesi. Plavamo ob grebenu, dokler ne naletimo na jekleni križ. Nato se obrnemo proti obali (smer 160 stopinj) in plavamo do globine 2 m. Od tam se obrnemo proti zahodu (270 stopinj) in plavamo vzdolž obale. Med plavanjem proti potapljaškemu centru bomo opazili kamnite bloke, ki spominjajo na ostanke rimske poti.

Piranski jezik

Piranski jezik se nahaja na zahodnem delu piranske Punte. Priporočen začetek potopa je pred restavracijo “Gostilnica Piran”, kjer se po stopnicah odpravimo v morje. Potopimo se na globino 2 m in s pomočjo kompasa plavamo v smeri 210 stopinj. Peščeno dno se počasi spušča do globine 8 m. Ko se teren naglo spusti na 11 m, obrnemo desno in sledimo grebenu, dokler se ta ne zaključi. Pred nami bomo opazili peščeno ravnino. Nadaljujemo s plavanjem v smeri grebena, dokler ne dosežemo smetišča (območje z večjo koncentracijo različnih kosovnih odpadkov).

Vir fotografije: Sharky d.o.o.
Vir fotografije: Sharky d.o.o.

Stara kanalizacijska cev

Stara kanalizacijska cev se nahaja na rtu Madona. Kanalizacijska cev začne že na površini in se spusti do globine 27 metrov. Potop začnemo pred potapljaškim centrom, tako da plavamo na globini 2m do rta. Nato se potopimo na globino 8 m in vzdolž grebena plavamo proti rtu, dokler ne najdemo prve cevi. Nadaljujemo s plavanjem in kmalu naletimo na drugo, staro cev. Začnemo se spuščati po stari cevi. Med spuščanjem pozorno opazujemo okolico, kjer lahko vidimo ribe izjemnih velikosti, zlasti brancine in pice. Ko dosežemo konec cevi, pogledamo še v notranjost cevi. Morda vidite našega ugorja.

Fiesa - Piran

Potop pričnemo poleg pomola pred restavracijo, na levi strani Fiese, gledano s kopnega proti morju. Potopimo se v nizko vodo in počasi plavamo proti robu grebena, ki se nahaja na 6 metrih. Ko ga dosežemo, se obrnemo na levo in vzdolž grebena plavamo proti piranskemu potapljaškemu centru.
Vir fotografije: Sharky
Vir fotografije: Sharky

Piran pod cerkvijo

Potop, ki se izvaja na globini med 5 in 16 metri, ima slikovit začetek z razgledom na Piransko cerkev. Od tu sledimo grebenu, ki nas pripelje do rastišča enih najbolj zdravih mehkih koral tega območja. Greben se razteza vse do špice, tako da lahko uživamo v daljšem potopu. Mirno morje in plitka peščena območja privabljajo na to lokacijo tako potapljače, ki iščejo zabavo, kot tudi bolj radovedne raziskovalce.

Greben Fiesa

Greben Fiesa je med slovenskimi potapljači vsekakor priljubljen. Verjetno še najbolj zaradi kombinacije zanimivega in lahkega potopa, enostavnega dostopa ter veliko podvodnega življenja (morski konjički, hobotnice, sipe, lignji …). Potop je zanimiv in primeren tako za začetnike, kot tudi za zahtevnejše potapljače. Na tej lokaciji so poleg dnevnih atraktivni tudi nočni potopi.