Top 5 doživetij - Portorož in Piran

Top 5 doživetij

TOP 5 doživetij v Kopru

V morju zabavnih, kulturnih, aktivnih in pristnih doživetij smo zbrali tiste, s katerimi boste ustvarili najlepše spomine.

Doživetja koprske Serenissime
Koper

Doživetja koprske Serenissime

S kartico doživetij Koper Card vstopite v dom koprskih podestatov, Pretorsko palačo, ki vam bo razkrila način življenja meščanov v preteklosti, ter se po 204 stopnicah povzpnite na mestni stolp in si mesto oglejte z najlepše razgledne točke. Vrnite se v čas bogate zgodovine in potrkajte na vrata Pokrajinskega muzeja Koper, ki jih krasi še edini ohranjeni bronasti tolkač. Pot vas bo popeljala tudi v eno najlepše ohranjenih starih mestnih hiš, po nekaterih virih domovanja beneškega umetnika Vittoreja Carpaccia. Če ste se kdaj spraševali, kako mu je uspelo ustvariti oltarno palo, vam bo interaktivna razstava ponudila odgovor. Zavijte tudi v Etnološko zbirko in si oglejte zanimivo razstavo oblek vaškega in mestnega prebivalstva. Iz zgodovine pa skok v sedanjost. Luka Koper, slovensko okno v svet, je pravo mesto v mestu, zato ne zamudite priložnosti in pokukajte v svet pristanišča še vi. Obisk Kopra lahko zaokrožite ob pristni istrski žlahtni kapljici in slastnih istrskih sladicah in se tako tudi vi naužijte koprskega sonca.
Po poti dediščine Hrastovelj
Hrastovlje

Po poti dediščine Hrastovelj

Odpravite se na odkrivanje skoraj pozabljenih vaških poti v kraje, kjer so nekoč živele in hodile istrske žene Šavrinke. Naj vas pot zanese v skrivnostne Hrastovlje, kjer vam bodo prijazni domačini predstavili svoje zaklade. Ne le, da se boste razgledali po čudoviti cerkvici iz 12. stoletja, ki je edina v celoti poslikana cerkev v Sloveniji in hrani odlično ohranjen motiv mrtvaškega plesa, z vaškega griča se vam bo pogled odprl na celotno vas. Zlahka zaidete v hram umetnosti, galerijo izvrstnega istrskega umetnika Jožeta Pohlena, kot tudi v osebno zbirko domačina Grozdana Pohlena, ki je skrbno shranil neprecenljive predmete iz življenja domačinov in vojakov naših krajev. Za Istro značilne živalske in rastlinske vrste, ki jih danes srečamo le še izjemoma, vas pričakujejo v parku avtohtonih rastlin in živali. Da pa domov ne boste odšli lačni in praznih rok, se le ustavite v vaški Gostilni Švab in trgovini s suhomesnatimi izdelki ter s seboj odnesite delček zelenega podeželja.
Raj za plezalce
Kraški rob

Raj za plezalce

Kraški rob, osrednje slovensko plezališče, ponuja več kot polovico plezalnih smeri, ki jih premore Slovenija. Plezalci lahko izbirajo med različnim težavnostmi med več kot 829 plezalnih smeri v Ospu – najstarejši slovenski vasi, Črnem Kalu in Črnotičah. Kraški rob ponuja tudi pester izbor kulturne dediščine od grada Socerb, svete jame – edine podzemne cerkve v Sloveniji, stolpa v Kubedu, kot tudi svetovno znane freske v Hrastovljah. Obdan pa je tudi z naravnimi posebnostmi, kjer izstopajo spodmoli t.i. »ušesa Istre«, pa pohodniške in kolesarske poti, ki vas popeljejo do stolpa v Podpeči, na Slavnik, črnokalski grad ali pa kar do vinskih kleti in domov svetovno znanih istrskih oljkarjev. Koprsko sonce lahko okušate tudi v številnih domačih gostilnah. Pester nabor izletov ponuja več lokalnih turističnih agencij, ki slovijo po svoji kakovosti.
S kolesom po Deželi refoška

S kolesom po Deželi refoška

S kolesom raziščite slikovite vasice Dežele refoška, kot so Marezige, Montinjan, Lopar, Popetre, Boršt, Truške in Sv. Anton ter uživajte v čudovitih razgledih. Po poti se lahko ustavite v kateri izmed številnih vinskih kleti, v jesenskem času pa tudi v kateri od Osmic, kjer si boste opomogli z žlahtno kapljico in domačimi dobrotami.
Druženje s Šavrinkami

Druženje s Šavrinkami

Poti na zelenem podeželju vas bodo vodile mimo številnih starih domačij, ki so danes prava zakladnica tradicije, zgodb in običajev. Med temi je denimo Hiša od Bardinca v Loparju, kjer si lahko ogledate staro kmečko kuhinjo z ognjiščem in staro vinsko klet z najstarejšo istrsko stiskalnico iz 19. stoletja. Peljali se boste tudi mimo marežganske kanave, urejene stare kamnite kmečke hiše, pred katero se bohotijo tri trte: refošk, malvazija in žametovka, potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta. Hiša Vrešje v Krkavčah je domačija, kjer boste doživeli preteklost našega območja. Gospodinja, ki vas bo ob prihodu pozdravila v tipični noši, vam bo postregla žlahtno kapljico in oljčnim oljem.