Blog - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Katere lokalne kulinarične izdelke prinesti iz Portoroža in Pirana?

Ste kdaj ob vrnitvi z dopusta pogrešali tisti pristen okus morja? Bi radi ob naslednjem obisku Portoroža in Pirana prinesli domov spominke in darila, na katerih se ne bo pridno nabiral prah, temveč takšna, ki jih boste lahko s pridom uporabljali pri kuhi? Če ste odgovorili pritrdilno, potem berite naprej, da boste naslednjič v Portorožu in Piranu nabrali popolno zbirko daril, ki bodo na vaše goste naredila odličen vtis in v domove vnesla pravi morski pridih.

Morska sol in solni cvet iz Sečoveljskih in Strunjanskih solin

Vsi vemo, da je sol v skoraj vsakem receptu navedena kot osnovna sestavina. Toda ali ste vedeli, da ni vsaka sol enaka? To boste ugotovili, če boste zase ali za bližnje v Portorožu ali Piranu kupili edinstveno sol iz Piranskih solin. Zgovoren je že njihov moto, ki pravi: »Sol je morje, ki ni moglo nazaj na nebo.« Ta sol je znana po svoji kakovosti, saj se že stoletja pridobiva s starodavno tradicionalno ročno tehniko s pomočjo posebne plasti iz mikroorganizmov, imenovane petola. To je nekaj milimetrov debela plast na ilovnati podlagi na dnu kristalizacijskih bazenov, ki je zaradi sestave prsti in alg možna le na tem območju ter preprečuje stik morskega blata s kristali soli. Zato je sol bela, čista ter se ponaša z vrhunsko kakovostjo in okusom. 

Vas mikajo še pristnejši okusi? Ste že slišali za solni cvet, ki bi mu lahko rekli kar kraljevska različica soli? Gre za nežne, kristalno bele cvetove soli, ki se tvorijo na površini solnih bazenov med procesom izhlapevanja morske vode. Zbiranje solnega cveta je izjemno skrbno opravilo, ki zahteva izkušene solinarje, saj se cvetovi pobirajo ročno, da se ohranita njihova popolna oblika in kakovost. Prepričajte se sami, kako poseben bo okus vaše naslednje jedi, ki jo boste pripravili s solnim cvetom. Naj kot zanimivost še dodamo, da naš solni cvet uporabljajo celo japonski cesar in najboljše restavracije na svetu.  

Oljčno olje iz najboljših oljk? Seveda!

Vsako jesen se zdi, kot da se praktično vsi domačini prelevijo v prave oljkarje. Družine se zberejo in v jesenskem času s skupnimi močmi, kot bi mignil, skrbno oberejo oljke. Ko oljke prispejo v torkle, se začne prava čarovnija. Iz njih se stisne vrhunsko oljčno olje, ki ga slovenski oljkarji negujejo z neizmernim spoštovanjem. Zlasti sorta Belica ima specifičen, nežno pikanten okus, ki je prepoznaven daleč naokrog. Poudarek je vedno na kakovosti, zato je slovensko oljčno olje med najboljšimi na svetu. 

Se sprašujete, kaj je boljše od domačega kruha, pomočenega v oljčnem olju? Primorci pravijo, da je odgovor: nič, popolnoma nič ni boljšega. Kaj še čakate? Obiščite katerega izmed vrhunskih oljkarjev, kot so: Gramona, Padnjec, kmetija Mahnič ali kmetija Bruno Peroša. Z veseljem vam bodo v pokušino ponudili tako imenovano zeleno zlato in izbrali pravo kombinacijo za vaš okus.

V Portorožu in Piranu je lahko vsak dan praznik vina

Ne glede na to, ali vas navdušuje sveža aroma malvazije ali prisegate na intenziven okus refoška, vas v Portorožu in Piranu čaka prava poslastica! Tu imate vsak dan priložnost za odkrivanje novih okusov in raziskovanje vinskih kleti, ki se razprostirajo v okolici. Lahko se odpravite tudi na voden ogled vinogradov ali obiščete lokalne vinarje, kot so vina Koželj, Brič, Pucer z vrha ali kmetija Mahnič, kjer vam pridelovalci z veseljem razkrijejo skrivnosti pridelave vrhunskih vin in vas popeljejo skozi celoten proces od trte do kozarca.

Malvazija in refošk kraljujeta tudi na vseslovenskem vinskem prazniku – martinovanju, kjer lahko v družbi prijateljev in lokalnega prebivalstva uživate v vrsti različnih aktivnosti. In o izbiri darila ni nobene dileme! Izberite avtohtono malvazijo ali refošk, ki vam bosta priklicala čudovite obmorske spomine.

Ste za okušanje čarobnega sveta tartufov?

Tartufi so ena izmed najbolj ekskluzivnih kulinaričnih poslastic na svetu in slovenska Istra je eno redkih območij, kjer ti dragoceni gomolji rastejo v obilju. Lov na tartufe je prava pustolovščina, ki vključuje posebno znanje in izurjene pse, ki pomagajo pri odkrivanju tega nadvse cenjenega kulinaričnega zaklada. 

Istrski tartufi so znani po svoji intenzivni aromi in edinstvenem okusu. Uporabljajo se v različnih jedeh, kot so testenine, omake, omlete in celo sladice. Njihov okus je tako prefinjen, da lahko obogatijo vsako jed in jo dvignejo na višjo raven. Darilo s tartufi je vedno prava izbira za še tako zahtevne gurmane!

Kaki – zdravje v vsakem grižljaju

Vsako leto v Strunjanu praznujemo praznik kakija, sadja, bogatega z vitaminom C. Surov, v marmeladi ali v slastni tortici – kaki je vsestranski sadež, njegov okus pa je enostavno božanski, zato mu pravijo tudi »hrana bogov«. Ponaša se z obilico zdravilnih lastnosti, poleg tega nam njegova oranžna barva v hladnih jesenskih dneh nudi občutek topline. Odnesite ga s seboj kot darilo v raznolikih preoblekah – od sušenega kakija, do marmelad, v času obiranja svežih plodov pa v avto ne pozabite naložiti vsaj ene gajbice. 

Pravijo, da je najboljše darilo tisto, ki je predano s srcem, in prepričani smo, da bo katera koli od naših zamisli vašim najdražjim prinesla nasmeh na obraz. Ko se boste vrnili domov, morda z dragoceno soljo, steklenico najboljšega oljčnega olja, mamljivimi tartufi ali buteljko vina v roki, se spomnite, da je v teh darilih ujet delček čudovitih Portoroža in Pirana. 

Se sprašujete, kaj pripraviti iz vseh teh odličnih lokalnih sestavin? Poiščite navdih tukaj. Ko pa vam teh dobrot zmanjka, vabljeni nazaj v naše kraje, kjer se vedno kaj dogaja. Spremljajte utrip Portoroža in Pirana tudi na našem Instagram profilu.