Odkrijte okuse Istre
Vabimo vas, da raziščete bogastvo istrskih dobrot, kjer se tradicija prepleta z naravo.
Od vrhunskih vin in oljčnega olja do edinstvenih domačih proizvodov, Istra ponuja avtentično kulinarično izkušnjo, ki vas bo popeljala v srce mediteranskega sveta.
Istrsko vino
Raziščite bogato ponudbo lokalnih vinarjev in spoznajte raznoliko paleto okusov žlahtne kapljice okoliške vinorodne dežele. Še bolje, odpravite se na izlet po lokalnih vinskih poteh! Med vrhunskimi vini si privoščite pokušino malvazije in refoška, dveh značilnih sort, ki popolnoma odražata edinstven značaj in bogastvo istrske zemlje.
Oljčno olje
Obiščite lokalne oljkarje in se poglobite v svet tekočega zlata, ki je nepogrešljiva dobrina mediteranske kuhinje. Bogat okus tradicionalno pridelanega oljčnega olja in pristna gostoljubnost vas bosta popeljala na nepozabno pot oljkarske dediščine.
Katere lokalne kulinarične izdelke prinesti iz Portoroža in Pirana?
Blog
Ste kdaj ob vrnitvi z dopusta pogrešali tisti pristen okus morja? Bi radi ob naslednjem obisku Portoroža in Pirana prinesli domov spominke in darila, na katerih se ne bo pridno nabiral prah, temveč takšna, ki jih boste lahko s pridom uporabljali pri kuhi? Če ste odgovorili pritrdilno, potem preberite blog, da boste naslednjič v Portorožu in Piranu nabrali popolno zbirko daril, ki bodo na vaše goste naredila odličen vtis in v domove vnesla pravi morski pridih.
Destinacija Portorož & Piran: kjer zaživijo istrski okusi
Piranska sol
Večstoletna garancija kakovosti
Vsaka sol ni enaka! Odkrijte vrhunsko Piransko sol, pridelano po več kot 700 let stari tradiciji, ki ji zagotavlja kristalno čistočo in izjemen okus. Vas mikajo še prestižnejši okusi? Poskusite solni cvet – nežne, ročno pobrane kristale najvišje kakovosti, cenjene v najboljših restavracijah in celo pri japonskem cesarju.
Istrski tartufi
Kulinarična ekstravaganca izpod zemlje
Tartufi so ena najbolj prestižnih kulinaričnih poslastic na svetu, slovenska Istra pa je eno redkih območij, kjer ti dragoceni gomolji uspevajo v izobilju. Lov na tartufe je prava pustolovščina, ki vključuje posebno znanje in izurjene pse, ki pomagajo pri odkrivanju tega nadvse cenjenega kulinaričnega zaklada.
Piranski brancin Fonda
Najboljša gojena riba na svetu
Piranski brancin Fonda je vzrejen v prosto lebdečih mrežastih kletkah sredi ribolovnega rezervata v Piranskem zalivu, kjer sveža morska voda, gibanje in skrbno izbrana hrana zagotavljajo vrhunsko kakovost mesa. Ribogojnica ni le dom najboljših gojenih rib, ampak tudi pravo zatočišče morskega življa, ki tu najde pogoje za razmnoževanje in novo življenje.
Kaki
Kaki, znan kot zlato jabolko, uspeva v slovenski Istri, Vipavski dolini in Goriških Brdih, kjer jeseni obrodi sijoče, sladke plodove. Bogat je z vitaminoma A in C, minerali ter vlakninami, zato krepi odpornost, pospešuje presnovo in razstruplja telo. Njegov edinstven okus pa navdihuje tako v preprostih jesenskih jedeh kot v vrhunski kulinariki.
Artičoka
Artičoka je ena najbolj prepoznavnih mediteranskih vrtnin in prava specialiteta slovenske Istre. V Sloveniji jo najbolj cenimo v Strunjanu, kjer jo obirajo spomladi, ko so njeni cvetni brsti najbolj sočni in polnega okusa. Artičoka je bogata z vlakninami, vitamini in antioksidanti, zato jo odlikujejo številne zdravilne lastnosti. Na krožnikih navduši tako v preprostih istrskih jedeh kot v vrhunski kulinariki, kjer ji kuharski mojstri dodajo svoj pečat.
Česen
Česen je nepogrešljiv del istrske kuhinje, cenjen zaradi svojega izrazitega okusa in številnih zdravilnih lastnosti. V Sloveniji ga posebej slovi Nova vas nad Dragonjo, kjer domačini že stoletja ohranjajo tradicijo njegove pridelave. Uporablja se v neštetih jedeh, od preprostih istrskih receptov do vrhunske kulinarike, kjer daje jedem značilen pečat.
Bledež
Bledež, starodavna istrska zelenjava, je danes prava redkost in zaklad lokalnih vrtov. Zanj so značilni široki listi in nežen, a bogat okus, ki se odlično poda k ribjim jedem in enolončnicam. V kulinariki slovenske Istre ga cenijo kot del tradicije, ki jo sodobni kuharski mojstri ohranjajo in nadgrajujejo.
