11. Festival penin je
ponudil več kot 250 vzorcev zlatih mehurčkov iz Slovenije, Hrvaške, Italije,
Španije in Francije. Naj penina Portoroža 2024 je
postala penina Anastazija 2015 iz kraške kleti Rebula.
Turistično združenje Portorož je 26. decembra že enajstič
pričaralo čudovit večer v znamenju prestiža, ki je v Kristalno dvorano hotela
Kempinski Palace Portorož privabil številne obiskovalce. Ljubitelji penin so
lahko okušali več kot 250 vzorcev zlatih mehurčkov iz Slovenije,
Hrvaške, Italije, Španije in Francije,
ki jih je spremljala vrhunska kulinarika. Pestro dogajanje je z živahnimi ritmi
zaokrožil italijanski DJ in saksofonist Luca Capizzi, ki se je kasneje
pridružil tudi Penine After Partyju v Magazinu Grando, kjer se je zabava nadaljevala po uradnem
zaključku festivala.
Naj penina Portoroža 2024 je Anastazija
2015
Na tekmovanju za Naj penino
Portoroža je letos sodelovalo 28 peničarjev. Mednarodna strokovna komisija pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre je na ocenjevanju izbirala med 71 vzorci
penin. Skoraj tri četrtine
vseh vzorcev je bilo pridelanih po klasični metodi, kar potrjuje visok nivo
kakovosti tekmovanja.
Velika zmagovalka letošnjega festivala, Naj penina Portoroža
2024, je postala penina Anastazija 2015 iz kleti Rebula, ki si je
prislužila tudi veliko zlato medaljo in naziv prvakinje v kategoriji belih
penin. V kategoriji penin rosé je slavila Zlata radgonska penina CICONIA 2018 iz
kleti Radgonske gorice, v kategoriji rdečih pa je bila najboljša Kraška penina iz kleti Vinakras.
Veliki zlati medalji sta si prislužili še Zlata radgonska penina CICONIA ch 2018
iz kleti Radgonske gorice in penina Prestige 2018 iz kleti Vina Perfekt. Zmagovalne mehurčke so razglasili slovenski
vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Andrejem Koreniko, mag. Patricijo Gržinič, Ingrid Mahnič in vinsko kraljico slovenske Istre Nejo
Mihelj.
Mesec penin in gurmanskih
užitkov
V odličnih peninah in gurmanskih
presežkih lahko v Portorožu in Piranu uživate kar ves mesec. Do konca decembra
namreč poteka
Mesec penin, v katerem restavracije in
kavarne ponujajo jedi, ki se čudovito dopolnjujejo z zlatimi mehurčki. Izbirate
lahko med meniji izpod rok priznanih chefov v restavracijah COB, Rizibizi,
Fleur de Sel, Sophia, PiratPiran, Stara gostilna – Vecchia Osteria,
Restavracija Marina Portorož in La Mar ter sladicami v kavarnah Cafè
Central in Mestna kavarna Piran.
Fotografije 11. Festivala penin (foto: Jaka
Ivančič)