Novice - Portorož in Piran

Vse novice

V Padno po oljčno olje in jedi iz blitve

24. 4. 2024

Ta konec tedna bodo v idilični istrski vasici pripravili tržnico oljčnega olja in domačih dobrot iz blitve (bledeža). Na ogled bodo vaške znamenitosti, organizirani bodo vodeni ogledi in Padenski pohod, večera pa bosta popestrila glasba in ples.

Ta konec tedna, 27. in 28. aprila, bo v Padni zaživel 12. Praznik olja in bledeža, ki ga prireja Krajevna skupnost Padna v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoja dvorišča in ponudili domače jedi, obiskali pa boste lahko tudi tržnico avtohtonih sort oljčnega olja, zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi. V ospredju bosta oljčno olje in bledež, kot v teh krajih pravijo blitvi. Legenda pravi, da so vaščani z bledežem leta 1885 »zgradili« zvonik, ki se dviga ob cerkvi sv. Blaža, zavetnika vasi. Z zaslužkom od prodaje zimskega in letnega bledeža so namreč finančno prispevali h gradnji zvonika.

Praznovanje se bo pričelo v soboto, 27. 4., ob 9.00 z balinarskim turnirjem za Pokal Padne. Med 11. in 18. uro se bo po stojnicah v vasi šibilo od dobrot, ki jih bodo obiskovalci lahko okušali z degustacijskimi kuponi. Popoldan bosta na ogled galerija Božidarja Jakca in cerkev Sv. Blaža, v kulturnem domu pa se bo vrtel dokumentarni film o Padni. Po vasi bodo v soboto za vzdušje skrbeli Mužika Sv. Lazar iz Boršta in Edi Roj s skupino, v nedeljo pa Duo kažin.

Ob 15.00 bo organiziran voden ogled Padne, rekreacije željni obiskovalci pa se bodo lahko ob 15.30 podali na Padenski pohod. Organizirana bo lončarska delavnica, za otroke pa tudi delavnica izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov in likovna delavnica. Večeri bodo posvečeni glasbi in plesu. V soboto bo od 21. ure dalje potekala zabava s skupino Nočni skok, v nedeljo pa bodo od 19. ure dalje nastopili skupina Žametne vrtnice in Stevo Vujić trio. Za hrano in pijačo bo poskrbela ekipa Soul kitchen.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne, organizatorji pa bodo posebno pozornost namenili varovanju okolja. Na prazniku ne bo plastike za enkratno uporabo, temveč bodo zagotovili kartonasto embalažo in papirnate vrečke. Po vasi bodo tudi štiri točke, kjer si bodo obiskovalci lahko natočili pitno vodo. 

Za razbremenitev avtomobilov bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 10.30, 12.00, 14.00 in 15.30. Zadnji odhod iz Padne bo ob 23.00.

Podrobnejši program je objavljen na spletni strani www.portoroz.si

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si