Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Mednarodna nagrada za projekt Feel & Taste

27. 9. 2022

Organizacija Skål International je projektu Feel & Taste podelila drugo nagrado v kategoriji Podeželje in biodiverziteta.

Organizacija Skål International je projektu Feel & Taste, ki je bil razvit v okviru čezmejnega projekta Riviera4Seasons2, podelila drugo nagrado v kategoriji Podeželje in biodiverziteta (Countryside & Biodiversity). Skål International, največja globalna mreža turističnih strokovnjakov, je pridružena članica Svetovne turistične organizacije (UNWTO). Že 21 let podeljujejo mednarodne nagrade za trajnostni turizem v turistični industriji.

Na natečaju Sustainable Tourism Awards je letos sodelovalo 50 projektov iz 23 držav s celega sveta. Projekt Feel & Taste je na natečaj prijavilo Turistično združenje Opatija. Neodvisna ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali Ion Vilcu, direktor pridruženih članic Svetovne turistične organizacije, Patricio Azcárate Díaz de Losada, generalni sekretar Svetovnega inštituta za odgovorni turizem, in Cüneyt Kuru, član upravnega odbora Turške fundacije za okoljsko izobraževanje (TÜRÇEV), je izpostavila, da je projekt pomemben zaradi ohranjanja identitete, naravnih in kulturnih značilnosti vasi na podeželju, hkrati prispeva k razvoju zdravstvenega, zdraviliškega, športnega in kulturnega turizma. »Projekt Feel & Taste ustvarja občutek, v katerem lahko podoživimo preteklost in spoznamo, kako so nekoč živeli na podeželju,« so še komentirali člani žirije.

Projekt RIVIERA4SEASONS2 je s šestimi čezmejnimi turističnimi itinerariji povezal Portorož in Opatijo, obiskovalcem pa ponudil številne možnosti pristnih doživetij pri ponudnikih s podeželja. Občina Piran je bila vodilni partner v projektu Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na opatijski in portoroški rivieri z akronimom RIVIERA4SEASONS2. V okviru projekta, v katerem so kot partnerji sodelovali še Občina Opatija, Turistično združenje Portorož, Turistično združenje Opatija, Univerza na Primorskem – Fakulteta za turistične študije ter Univerza na Reki – Fakulteta za management v turizmu in gostinstvu, je nastal čezmejni turistični proizvod portoroške in opatijske riviere Feel & Taste. Ključni rezultat projekta je ohranjanje identitete ter naravne in kulturne dediščine podeželja obeh rivier. Dediščina in tradicija podeželja pa sta služili tudi kot navdih za izdelavo čezmejnega turističnega proizvoda portoroške in opatijske riviere Feel & Taste, ki povezuje ponudbo turističnih znamenitosti, zavarovanih območij in majhnih ponudnikov na podeželju. Osnovni cilji projekta, ki se je izvajal od oktobra 2017 do decembra 2019, so bili razbremenitev obalnega pasu, desezonalizacija destinacije in turistični razvoj podeželja.

Avtor projektne ideje Feel & Taste je svetovalno podjetje Elmarkt d. o. o. iz Portoroža.

Kandidaturo TZ Opatija na natečaju so poleg hrvaških partnerjev podprli tudi Občina Piran, Turistično združenje Portorož in Univerza na Primorskem - Fakulteta turizma iz Portoroža. 

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si