Novice - Portorož in Piran

Vse novice

11. Praznik vina in česna

19. 7. 2022

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča ter ponudili odlično vino in česnove dobrote. Na ogled bodo vaške znamenitosti, zvečer pa se obeta odlična zabava ob plesni glasbi.

Ta konec tedna, 23. in 24. julija, bo v Novi vasi nad Dragonjo že enajsti Praznik vina in česna, ki ga prireja Krajevna skupnost Nova vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoje domačije, prikazali stare običaje in obrti, ponudili svoje vino, česen in druge domače proizvode. Manjkali ne bodo tudi priljubljeni »pski« - mladi česnovi poganjki. Avtohtoni istrski česen ima v novovaški zgodovini prav posebno mesto, saj legenda pravi, da so domačini s prodajo česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva. Ponašajo pa se tudi z odličnimi vini, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk.

Praznik se bo v soboto pričel ob 16. uri z istrsko tržnico lokalnih dobrot, uradno odprtje bo sledilo ob 19.30, nato pa bodo pred gasilskim domom zapeli in zaplesali Šavrini in anka šavrinke. Večer se bo nadaljeval ob glasbi in plesu. Ob 20.30 bo nastopil Rudi Bučar Trio, ob 22.00 pa bo pred kulturnim domom plesna glasba s skupino Nočni skok. Tudi v nedeljo bo od 16. do 23. ure potekala tržnica lokalnih dobrot. Zvečer bo za vzdušje po vasi poskrbela godba na pihala Banda di Buie.

Oba dneva bodo od 17. ure dalje na ogled muzej z etnološko zbirko Kapelučina hiša, cerkev Marije Rožnovenske in zvonik sv. Jožefa ter razstava Istrske hišice. Ob 18.00 bosta organizirani dve delavnici:  delavnica izdelave naravnih dišav ter predavanje in delavnica Marize Prodan o istrskem česnu in njegovi rabi v kulinariki, udeleženci pa se bodo lahko preizkusili tudi v pletenju česnove kite.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne. Za razbremenitev avtomobilov bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas.


Program praznika 2022

Foto: Ivan Pisar Vanč

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si