Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Lepote kamnite poezije

Od 26. novembra do 10. decembra si lahko v Turistično informacijskem centru (TIC) Piran ogledate razstavo z naslovom Lepote kamnite poezije. Gre za spremljevalno prireditev 38. Piranskih dnevov arhitekture. Odprtje razstave bo v četrtek, 25. novembra, ob 16. uri na Tartinijevem trgu pred TIC Piran. V primeru slabega vremena odprtje odpade.

Razstava bo pokazala prve obrise nove knjižice z naslovom Kamen na kamen, Istra - kulturna krajina Piranskega od morja do podeželja. Gre za nadaljevanje knjižice Kamnita preproga, ki je bila izdana leta 2019. Obe knjižici je izdelal ABAKKUM Zavod za krajino, kulturo in umetnost Piran, izdalo pa ju je Turistično združenje Portorož. Pri tokratnem projektu sodelujejo idejna vodja Romana Kačič, tekstopiska Barbara Škarja in ilustratorka Sara Mušič.

Več o knjižici in razstavi lahko preberete v spodnjem besedilu Barbare Škarja:

Lepota kamnite poezije. Tako smo poimenovali razstavo, ki prikazuje prve obrise novo nastajajoče knjižice, ki bo izšla pod naslovom Kamen na kamen, Istra - kulturna krajina Piranskega od morja do podeželja. V njej predstavljamo celotno paleto kamnitih gradenj, od preprostih suhograjenih zidov do impozantnega piranskega obzidja, od majhnega zavetišča do kamnitih palač, od samotne kežeta na njivi do kamnitih vasi in mest, od ograjenih kalov, obokanih izvirov in vodnjakov, do mostov, pomolov in solnih polj. Vse te kamnite gradnje, ki so začele nastajati že v času Rimljanov, se razvijale v srednjem veku in ostale do današnjih dni, ustvarjajo podobo kulturne krajine Piranskega, ki ima svojo nezamenljivo identiteto in značaj. S svojo podobo vpliva na naše doživljanje prostora in vzbuja občutke spoštovanja, lepote, uglašenosti s prostorom in skladnosti z namenom.

Je lepoto teh gradenj mogoče izmeriti, jo definirati z razmerji in odnosi med elementi? Seveda pri suhogradnji obstajajo pravila, kako zlagati kamen na kamen, da bo struktura stabilna in bo služila namenu. Vendar je kamnita arhitektura več kot veščina suhograditeljstva. Tudi v poeziji so pravila, kako tvoriti verze in oblike pesmi, a izbira konkretnih besed in sporočilo, ki ga posreduje pesem, je v rokah poeta. Tako je tudi s suhogradnjami, pri katerih je vsak kamen sam svoj kot besede in skupaj jih je nekdo zložil na poseben način, za določen namen. Kamnite strukture so močne, trdne in preproste. So izraz razmerja moči med človekom in naravo, pripovedujejo nam o odnosu človeka do narave. In morda je njihova lepota prav v tem odnosu, ki je etičen, spoštljiv in pošten. Ne glede na velikost je arhitektura lahko hkrati umetnina, ki dviga našega duha k višjim vrednotam in pozitivno nagovarja naš estetski čut. In kot nas lepa poezija osebno napolni in integrira, nas tudi lepa arhitektura družbeno povezuje in vzgaja


Foto: Romana Kačič, Matevž Kostanjšek, Jaka Ivančič

Ilustracija: Sara Mušič

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si