3. 9. 2021
Restavracija
Rizibizi in hotel Histrion uspešno do okoljskega trajnostnega znaka Zeleni
ključ (Green key)
Vodstvo in zaposleni v Občini Piran in Turističnem združenju Portorož so
že pred časom sprejeli odločitev, da svojo obstoječo ZELENO POLITIKO
nadgradijo, jo tudi formalno umestijo v svoje poslovanje ter preko mednarodnih
standardov preverijo svoje trajnostno naravnano delovanje, in sicer na način,
da izvedejo oz. se preverijo skozi postopek certificiranja za pridobitev
trajnostnega certifikata GREEN KEY/ZELENI KLJUČ – za gostinske
obrate/namestitve in naknadno certifikata ZSST - Slovenia Green - GREEN
CUISINE/ACCOMMODATION.
Zeleni ključ, je okoljski/trajnostni znak, vodilni standard odličnosti
na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični
industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v
certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila
Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo (FEE). Okoljski/trajnostni znak Zeleni
ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata
neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati – nosilci tega znaka,
vzdržujejo visoke okoljske standarde, kar dokazujejo s pomočjo stroge
dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov. Program Zeleni ključ velik
poudarek namenja obveščanju in vključevanju obiskovalcev v trajnostne in okolju
prijaznejše ukrepe, ki jih v obratih izvajajo. Zagotavlja, da je osebje v obratih
dobro obveščeno in primerno usposobljeno na področju okolju prijaznih in
trajnostnih praks, nenehno išče nove - trajnostne - načine poslovanja in
uporabe tehnologije, z namenom, da bi se z zmanjšanjem porabe virov in količine
odpadkov zmanjšali vpliv na okolje ter stroški poslovanja. Ker so gostje vedno
bolj ozaveščeni glede okoljske problematike, postajajo pozitivne okoljske
poverilnice vedno bolj pomembne, ko izbirajo primeren obrat za preživljanje
svojega prostega časa ali za poslovno druženje. Zeleni ključ simbolizira
zavezanost okolju in trajnostnemu razvoju, ki je za potencialne goste izjemno
privlačna. Pridobitev okoljskega znaka Zeleni ključ, pomeni za obrat tudi
dodatni način promocije, saj obrat potencialnim gostom s pridobitvijo
omenjenega znaka sporoča, da izpolnjuje stroge okoljske kriterije ter aktivno,
celostno in sistematično izboljšuje svoje trajnostno naravnano poslovanje.
Kriteriji za restavracije/namestitve, po katerih je bil obrat ocenjen
in certificiran, pokrivajo 13 področij, in sicer (1) okoljsko upravljanje, (2)
vključenost osebja, (3) informiranje gostov, (4) voda, (5) pranje in čiščenje,
(6) odpadki, (7) energija, (8) hrana in pijača, (9) notranje okolje, (10)
zelene površine, (11) korporativna družbena odgovornost, (12) aktivnost v naravi
in (13) administracija.
V okviru področja OKOLJSKO UPRAVLJANJE so v obratu med drugim dokazali
aktivno obojestransko sodelovanje z lokalno skupnostjo. To sodelovanje je
obenem predpogoj za umestitev lokalnih skupnosti ter turističnih ponudnikov v
sistem Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST), ki je nacionalni program in
certifikacijska shema pod krovno znamko SLOVENIA GREEN. Shema združuje vsa
prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in
ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega
delovanja, skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.
Dokazali so tudi aktivno sodelovanje in spodbujanje deležnikov ter odgovornost,
da zeleno politiko širijo mednje ter na ta način postajajo ambasadorji zelene
politike.
S pridobitvijo znaka Green Key - enega izmed v ZSST priznanih
mednarodno veljavnih trajnostnih ali okoljskih znakov - ter podpisu zelene
politike slovenskega turizma in zaveze za trajnostno gastronomijo slovenije,
bosta turistična ponudnika restavracija RIZIBIZI in hotel HISTRION izpolnila tudi pogoje za
pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine/Accommodation, s čimer se bosta na
slovenskem, evropskem in globalnem trgu tudi formalno pozicionirala kot okolju
in družbi prijazna restavracija/namestitev.
Verjamemo, da bomo skupaj z okoljsko osveščenimi ponudniki - s pobudami
in spodbudami na področju trajnostnega razvoja okolja in družbe uspešno
soustvarjali trajnostni turizem in sploh razvoj naše destinacije.