Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Prihodnje leto si bomo prevoze delili tudi po morju

Poletje je že daleč za nami, partnerji v projektu Morski prevozi pa delajo naprej, da bo aplikacija Wayv pripravljena do naslednje sezone. Vodilno vlogo ima podjetje Emigma, ki je odgovorno za postavitev in vzdrževanje aplikacijske platforme, s katero bo mogoče iskati in ponujati morske prevoze. Zaživeti bi morala letos poleti, a so bili zaradi negotove situacije v času epidemije koronavirusa, črnogledih napovedi glede turizma in okleščenih proračunskih sredstev sodelujočih v projektu primorani lansiranje projekta zamakniti za eno leto. Kljub temu je velik del projektnih aktivnosti potekal nemoteno. Partner v projektu podjetje Ribištvo Domenico Steffe, Arturo Steffé, s. p. je izpeljalo 12 brezplačnih usposabljanj, ki so prevoznikom prinesla potrebno znanje in dodatne veščine za varno ter učinkovito prevažanje potnikov. Na usposabljanjih so sprejeli kar 80 kandidatov, ki se želijo vključiti v projekt kot prevozniki. Preostali del planiranih aktivnosti, predvsem tiste vezane na promocijo, za katere skrbi Turistično združenje Portorož, bodo izvedene v naslednjem letu. Do sedaj je bila oblikovana celostna grafična podoba projekta, izdelane pa so bile tudi nove promocijske fotografije.

Ključni rezultat projekta bo aplikacijska platforma Wayv, ki bo omogočala usklajevanje morskih prevozov na slovenski obali, preko nje pa bodo potekala tudi vsa plačila za prevoze. »Gre za inovativen projekt, saj nikjer v tujini nismo našli podobnih primerov. Aplikacija bo uporabniku prijazna, na voljo pa bo v štirih jezikovnih različicah,« je povedal Mitja Vatovec, direktor podjetja Emigma. 

Aplikacija Wayv bo povezala potnike in lastnike plovil ter tako omogočala prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila bodo potekali preko aplikacije, kar bo omogočalo nadzor, hkrati pa bo tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike. Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike bodo ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Osnovni namen projektne ideje je razviti prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar bi omogočilo dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij, nenazadnje pa tudi za lepo obogatitev turistične ponudbe. »Povpraševanja po morskih prevozih je precej. Skoraj tri četrtine vseh obiskovalcev nas obišče prav zaradi morja in si tudi želijo različnih doživetij, povezanih z morjem. Nove ponudbe pa se bodo zagotovo razveselili tudi domačini,« je povedal mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Skupna vrednost projekta znaša 199.823,60 evrov, od tega bosta 145.385,92 evrov sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Morski prevozi Wayv bodo najprej na voljo le v slovenskem morju, ne izključujejo pa, da bi se projekt v prihodnosti razširil tudi na sosednje obmorske države.

Ime operacije: Vzpostavitev informacijske rešitve za morske prevoze med slovenskimi mesti in turistično atraktivnimi točkami

Skrajšani naziv/akronim: MORSKIPREVOZI

Dikcija: Projekt MORSKIPREVOZI sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Fotografije: Katja Jemec

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si