Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Junijske prireditve odpirajo vrata poletju

Istrske občine bodo junija ponudile pestro paleto dogodkov, ki že dišijo po poletju. Pred vrati so 7. Praznik oljk, vina in rib ter Festival zlate oljčne vejice, Kino Otok ter Praznik refoška in slovenske Istre.

 

Glasbene poslastice

Kazahstanska folklorna skupina Sazgen Sazy z glasbeniki se bo 7. junija predstavila na Tartinijevem trgu v Piranu. Eden od vrhuncev junijskega dogajanja bo koncert Queen Symphony, ki bo 14. junija na Titovem trgu. Junij bo živahen tudi na kamniti ploščadi Valdoltra. Nastop ŽPZ Kombinat bo 15. junija z nagovorom pospremila Tatjana Rojc, italijanska senatorka in naša tržaška rojakinja. Ob svetovnem dnevu glasbe, 21. junija, vas bodo prek dneva spremljali spontani glasbeni nastopi v središču Ankarana, zvečer v Valdoltri pa koncert učencev glasbenih šol iz Trsta, Kopra in Reke. Dan kasneje bodo prav tam učenci glasbene šole Koper gostili svoje vrstnike iz Kranja na zaključnem nastopu ob koncu šolskega leta. 21. junija bo v Avditoriju Portorož na sporedu Noč najlepših opernih arij, ko bodo pod taktirko Simona Krečiča nastopili člani Simfoničnega orkestra, solisti in zbor Opere SNG Maribor. 22. junija bo v Dekanih koncert skupine Parni Valjak, 24. junija pa bo na Tartinijevem trgu v Piranu prireditev ob dnevu državnosti s koncertom Anike Horvat. V petek, 28. junija, bo Valdoltra prizorišče otvoritvenega dogodka dvomesečnega festivala Poletje v Ankaranu. Brane Završan z legendarnim koncertom Senca tvoj'ga psa bo občinstvo vodil po čutno-čustvenih življenjskih izpovedih legende francoskega šansona Jacquesa Brela. Isti večer bo v piranskem križnem hodniku na sporedu koncert skladb grofa Stefana Rote. V Kopru bo med 28. in 30. junijem potekal festival FENS, isti večer bo na ankaranski plaži Študent prva poletna plesno-glasbena zabava, ki jo bodo zaznamovali priznani obalni DJ-i. Junijsko bogato glasbeno dogajanje bodo dopolnili Četrtkovi večeri pri špini, ki bodo potekali vsak četrtek v Izoli. Glasbeni gostje v juniju bodo Same Babe, Aldo Kumar Anbot ter Teo Collori in Momento Cigano.

 

Kulinarična razvajanja

Izola bo 31. maja in 1. junija gostila 7. Praznik oljk, vina in rib ter Festival zlate oljčne vejice. Dvodnevno prireditev bodo spremljali manjši koncerti na različnih prizoriščih po mestu. Nastopili bodo Klapa Capris, Vruja, Žiga Rustja, Zingelci, Trio Turn, Trio Lipa, Oktet Aljaž, Oktet Tinje, Kompanija izolana in mnogi drugi lokalni glasbeniki. Prvo polovico junija bodo, ravno tako v Izoli, potekali Dnevi domačih pedočev. V projektu sodeluje kar 22 gostiln in restavracij, kjer vas bodo v tem času razvajali z domačimi pedoči ter drugimi jedmi pripravljenimi na osnovi školjk in drugih morskih dobrot. Med 7. in 9. junijem bo v Marezigah že 47. tradicionalni Praznik refoška in slovenske Istre. 7. junija bodo na kulinaričnem dogodku Viva la pasta v Kopru na svoj račun prišli vsi ljubitelji testenin, 15. junija pa se v Koper vrača Odprta Kuhna.

 

Kulturna in etnološka doživetja

15. junija bo v Kopru, Izoli in Piranu potekala tradicionalna vseslovenska prireditev Poletna muzejska noč, v okviru katere se bodo zvrstili različni dogodki v galerijah in muzejih. Ti bodo to noč za obiskovalce odprti veliko dlje kot običajno, vstop pa bo brezplačen. 15. in 16. junija bodo potekale tudi številne aktivnosti ob godu sv. Nazarija na koprskem Prešernovem trgu. 21. in 22. junija bodo obiskovalce na Srednjeveških dnevih v Kubedu z različnimi aktivnostmi ponesli v čas srednjega veka, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeno dogajanje s skupino Gedore in Rudijem Bučarjem. 22. junija bo srednjeveško vzdušje tudi v Kortah. Tam bo ob dnevu državnosti in praznovanju solsticija potekala tradicionalna prireditev Kresna noč v Kortah, ki se ji bo letos pridružil še Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju. V drugi polovici junija bosta potekali tudi dve tradicionalni folklorni prireditvi. Od 21. do 25. junija po potekal že 17. festival MIFF – mednarodni mediteranski folklorni festival, ki bo pripeljal številne zanimive nastope v koprsko Taverno in na piranski Tartinijev trg. V Izoli pa bo 21. in 28. junija barvito vzdušje pričaral folklorni festival IzolaFolk. 22. junija bo sprehod po skritih, zelenih kotičkih ponudila prireditev Odprti vrtovi Kopra.


Na filmskem platnu in odrskih deskah

Med 5. in 9. junijem bo Izola zaživela v znamenju mednarodnega filmskega festivala KINO OTOKSkrbno izbran filmski in spremljevalni program je Kino Otok postavil na zemljevid ključnih filmskih festivalov v širšem evropskem prostoru. Letos bo eno od filmskih prizorišč tudi v Izolani, vstop v pritlični del muzeja pa bo brezplačen. Junija se nadaljuje tudi bogat program 26. Primorskega poletnega festivala, ki bo v Piran, Izolo in Koper pripeljal številne zanimive kulturne dogodke. Mesec se bo zaključil gledališko tudi v Ankaranu, kjer bodo gostili predstavo Art Gledališča Ptuj.


Športno obarvano

Koper bo od 30. maja do 2. junija prizorišče svetovnega pokala v gimnastiki, 1. junija bo v mestu Triatlon za pokal Istre, zvečer ob 21. uri pa bo v Taverni ogled finala Lige prvakov, ki ga sodi Koprčan Damir Skomina. Med športnimi dogodki meseca gre izpostaviti še MTB Slavnik, ki bo 16. junija. 24. in 25. junija pa se bodo v parku pred hotelom Kempinski Palace Portorož predstavili luksuzni avtomobili, ki sodelujejo na OneLife Rally potovanju. 


Foto: MIFF, Kino Otok, Urban Urbanc, Mateja Safhalter, arhiv Opera SNG Maribor, Matevž Kostanjšek


Pripravila: Lea Šuligoj, Turistično združenje Portorož, g. i. z.

V sodelovanju s: Turistično organizacijo Mestne občine Koper, Turističnim združenjem Izola, g.i.z. in Občino Ankaran.


Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si