Novice - Portorož in Piran

Medijsko središče

Športno, kulturno in gurmansko obarvana jesen v slovenski Istri

Športno, kulturno in gurmansko obarvana jesen v slovenski Istri

Jesen v slovenski Istri bo letos športno obarvana, manjkalo ne bo niti kulinaričnih užitkov in kulturnih dogodkov. Jesensko vreme je kot nalašč za športne aktivnosti v naravi, okušanje darov istrske zemlje ter odkrivanje istrskih skrivnosti.

Istra v športnem duhu

Največji rekreativni kolesarski dogodek v slovenski Istri - Istrski kolesarski maraton – nas bo 5. in 6. oktobra navduševal s pestrim dogajanjem. Razgibane trase za vse okuse in stopnje pripravljenosti, čudovite panorame in zanimiv spremljevalni program z veliko glasbe in odrskega dogajanja bo zabaval prav vse, tudi najmlajše. Otroci se bodo lahko preizkusili na mini maratonu, organiziran pa bo tudi družinski kolesarski izlet. Vse udeležence na koncu čakajo bogate nagrade, poskrbljeno bo tudi za namestitev. Letos se dobimo v Ankaranu. Ne zamudite!

Športno društvo Ankaran v sodelovanju z lokalnimi športnimi društvi ter drugimi organizacijami pod pokroviteljstvom Športne Unije Slovenije nas 18. oktobra v sklopu akcije S športom proti odvisnosti vabi v Adrio Ankaran na zanimive športne in poučne delavnice, na katerih se bodo zabavali tako starši kot otroci.

V spomin na daljni 23. oktober leta 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje, ki ga je po legendi golobica popeljala na odprto morje ter tako zaščitila mesto, bodo v Izoli organizirane razne igre s poudarkom na veslaških regatah. Praznovanje izolske legende vsako leto z zanimivim dogajanjem povezuje mesta severnega Jadrana z namenom ohranjanja prijateljstva.

Kulinarična razvajanja

Na kulinarični tržnici Odprta kuhna bomo 12. oktobra na Carpacciovem trgu raziskovali okuse vsega sveta, uživali v lokalnih dobrotah ter nazdravljali še eni krasni sezoni. Viva la pasta – edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov, pa nas čaka 25. oktobra v Taverni Koper. Posebno jesensko doživetje v znamenju domačih jedi in drugih izdelkov pa boste lahko doživeli na Dnevi kmetijstva v slovenski Istri, ki bodo potekali 21. in 22. oktobra. Poleg pestre izbire domačih izdelkov in tradicionalne razstave avtohtonih živali bodo prireditev zaznamovali tudi kuharski šovi, otroške delavnice ter predstavitev avtohtonih sort oljk in oljčnih izdelkov.

Nepozabna doživetja

Sprostite se na kulinarični treking avanturi in odkrivajte lepote in skrivnosti slovenske Istre na edinstvenem kulinaričnem doživetju Tartufi: lov & kuhanje & pokušina, kjer vam bosta tartufarka Sara in njena psička Lisa odprli vrata v skrivnostni svet tartufov. Skupaj boste raziskali skrite kotičke gozdov in iskali ta dišeči gomolj. Po uspešnem lovu pa sledi tudi priprava tipičnih istrskih testenin - fužev s tartufi. Kar bomo skuhali, bomo tudi pojedli. Ob odlični hrani si bomo privoščili še kozarec vina iz lokalne vinske kleti in uživali v lepotah neokrnjene narave, ki je v izobilju ponuja Istra.

 

Pripravila: Nataša Frančič, Turistično združenje Izola, g.i.z.

V sodelovanju: s Turistično organizacijo Mestne občine Koper, z Občino Ankaran in s Turističnih združenjem Portorož, g.i.z.

********

Foto 1 (Istrski kolesarski maraton): Istrski kolesarski maraton

Foto 2 (Matevž Kostanjšek): Fuži s tartufi 

Foto 3 (ŠD Ankaran): Veter v laseh

Foto 4 (Istraterra) : Lov na tartufe

Kontakt

Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si