Projekt Entente Floreale Europe 2017 - Portorož - Piran

Novice za partnerje

Projekt Entente Floreale Europe 2017

Prijavitelj: Občina Piran
Ostali partnerji: www.entente-florale.eu/entente-florale-europe/participation/
Status projekta: V teku.

Opis projekta

Entente Florale Europe 2017 - ocenjevanje v urejenosti mest in krajev, na katerem letos sodeluje tudi Piran.
Piran bo letošnje leto sodeloval v prestižnem tekmovanju za naziv najlepše urejenih evropskih mest in krajev Entente Florale Europe 2017. Entente Florale Europe je evropsko hortikulturno ocenjevanje, katerega osnovni namen je povečevati kvaliteto življenja prebivalcev v povezavi z urejenostjo okolja. S svojo dejavnostjo vpliva na dvig bivanjske kulture in estetsko ter naravi prijazno ureditev življenjskega okolja.

Slovenija je v to gibanje vstopila leta 1998. Takrat sta se v mednarodnem merilu prvič pomerila eno mesto in en manjši kraj. Vsako leto projektni svet Entente florale Slovenija prijavi po enega kandidata v obeh kategorijah, v kategoriji mesto in kategoriji kraj. Pogoj za sodelovanje na mednarodnem tekmovanju je, da se kandidat predhodno dobro uvrsti v nacionalnem tekmovalnem programu "Moja dežela lepa in gostoljubna", ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenije. Posebna komisija nato odloči, katerega od nagrajencev bo predlagala za evropsko tekmovanje. Iz Slovenije letos na mednarodnem izboru sodelujeta Žalec in Piran.

9-članska mednarodna komisija nas bo obiskala v nedeljo, 25. 6. 2017. Svojo oceno bo podala po ogledu destinacije Portorož – Piran z okolico, ki bo izveden po vnaprej začrtani poti. Pomembno je, da se skrbno pripravimo in pokažemo, kako je naša občina lepa in urejena, načrti za nadaljnji razvoj pa naravnani trajnostno. Ogled bo komisija začela na Tartinijevem trgu in zaključila na ploščadi Trga prekomorskih brigad v Portorožu. Vmes si bo ogledala Mediadom Pyrhani, cerkev Sv. Jurija, mestno pokopališče, JP Okolje Piran, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Sečoveljske soline, Veslaški center, welness na prostem Lepo Vido, Formo vivo na Seči, Športno dvorano v Luciji s športnim parkom, Park vrtnic in promenado v Portorožu. To so samo glavne točke, ki sestavljajo traso, katero bo komisija obhodila in obvozila v natančno šestih urah, kolikor tudi uradno traja ogled.

Kontakt

Več o evropskem združenju Entente Florale Europe najdete na http://www.entente-florale.eu/, o slovenskem društvu Entente florale Slovenija pa na http://www.entente-florale.si/slo/.