Festival
penin bo letos ponudil več kot 250 vzorcev penin in šampanjcev. Dogodku bo sledil tudi vse bolj priljubljen Penine After
Party v Magazinu Grando.
Kristalna dvorana hotela
Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra gostila prestižno kulinarično
doživetje, ki bo navdušilo ljubitelje penin. Več kot 250 vzorcev penečih vin bo
vabilo k okušanju raznolikih arom in okusov, obogatenih z vrhunsko kulinariko –
od ostrig (Sparkling Oysters) in sušija (Nori Sushi) do tartufov (Taste of
Piran). Piranske soline bodo ponujale
butično ponudbo svojih izdelkov, kot sta solni cvet in čokolada s solnim
cvetom. Pestro dogajanje bo z živahnimi ritmi zaokrožil italijanski DJ
in saksofonist Luca Capizzi, ki bo poskrbel za nepozabno vzdušje. Obiskovalci
s posebno vstopnico Festival penin Gourmet bodo svojo izkušnjo na festivalu
zaključili z razkošnim štirihodnim menijem v restavraciji Sophia. Tam jih bo
navdušila popolna harmonija vrhunske kulinarike in skrbno izbranih penin. Med
degustacijo bodo okusili tri zmagovalne penine preteklih let in letošnjo
prvakinjo.
Prepoznaven festival, ki ga
organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s hotelom Kempinski
Palace Portorož, podpirajo tudi Luka Koper, Soline in Vinakoper.
Mag.
Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož: »Festival
penin je dogodek, ki spodbuja razvoj kulinarične odličnosti in predstavlja
nepogrešljiv del prazničnega utripa Portoroža. Vedno več pozornosti pa pritegne
tudi Penine After Party v Magazinu Grando, kjer se zabava nadaljuje po
uradnem zaključku festivala.«
Naj penina Portoroža 2024
Na tekmovanje za Naj penino
Portoroža se letos poteguje 28 peničarjev s skupno 71 vzorci penin. Ingrid
Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre: »Že lani smo
postavili rekord v številu prijavljenih razstavljavcev in vzorcev penin na
ocenjevanju, letošnje leto pa smo te številke še presegli. Festival je skozi
leta dosegel izjemen nivo in z gotovostjo lahko trdim, da gre za najboljši
festival te vrste v Sloveniji. Kot je poudaril eden najbolj priznanih
proizvajalcev penin: festival poteka ob pravem času na pravem mestu.« Zmagovalne
mehurčke bodo razglasili slovenski
vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Andrejem Koreniko, mag. Patricijo Gržinič, Ingrid Mahnič in vinsko kraljico
slovenske Istre Nejo Mihelj.
Izberite med več kot 250 vzorci penin in šampanjcev
Obiskovalci bodo med 16. in 20.
uro lahko uživali ob pestri ponudbi belih, rdečih in rosé penin ter šampanjcev
iz kar 46 vinskih kleti. Predstavili se bodo peničarji iz vseh treh slovenskih
vinorodnih dežel – Primorske, Posavja in Podravja. Poleg domačih bodo na voljo
tudi izbrane hrvaške, italijanske in španske penine, vrhunec pa
bodo ekskluzivni francoski šampanjci, ki jih bo predstavil priznani
sommelier Valentin Bufolin. Zaradi omejenega prostora bo obisk salona
šampanjcev možen le s predhodno rezervacijo na dan dogodka.
Po festivalu se od 20. ure naprej
dogajanje seli na Penine After Party v nekdanje skladišče soli Magazin Grando,
kjer bo poskrbljeno za sproščeno vzdušje ob glasbi Luce Capizzija, izbranih peninah
in kulinaričnih dobrotah.
Vstopnice in informacije
Vstopnice za Festival penin po predprodajni ceni so na voljo na spletni stranifestivala
ter v TIC Portorož in Piran. Število vstopnic je omejeno. Vstop
na Penine After Party je brezplačen. Več informacij najdete na www.festivalpenin.si.
Mesec penin in gurmanskih
užitkov
V odličnih peninah in gurmanskih presežkih lahko
v Portorožu in Piranu uživate kar ves mesec. Do konca decembra namreč poteka Mesec penin, v katerem restavracije in
kavarne ponujajo jedi, ki se čudovito dopolnjujejo z zlatimi mehurčki. Izbirate
lahko med meniji izpod rok priznanih chefov v restavracijah COB, Rizibizi,
Fleur de Sel, Sophia, PiratPiran, Stara gostilna – Vecchia Osteria,
Restavracija Marina Portorož in La Mar ter sladicami v kavarnah Cafè
Central in Mestna kavarna Piran.