Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Čista desetka za 10. Festival penin

27. 12. 2023

Portorož je včeraj gostil jubilejni 10. Festival penin, ki je navdušil ljubitelje zlatih mehurčkov. Naj penina Portoroža 2023 je postala Nature zero vintage collection 2011 iz kleti Silveri.

10. Festival penin v organizaciji Turističnega združenja Portorož je včeraj, 26. decembra, v Kristalno dvorano hotela Kempinski Palace Portorož privabil številne ljubitelje penečih vin, ki so lahko izbirali med več kot sto vzorci penečih vin iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije in Francije.  

Mag. Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož: »Veseli nas, da se obiskovalci radi vračajo na ta glamurozni dogodek, ki je z leti postal sinonim prazničnega Portoroža. Festival iz leta v leto raste, se razvija in postaja mnogo več kot zgolj vinski dogodek – je prostor kulture in druženja.«

Mednarodna strokovna komisija pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre je pri izboru letošnje naj penine imela težko nalogo, saj je na tekmovanje prispelo kar 57 vzorcev. V kategoriji penin rosé je bilo podeljenih šest zlatih medalj, slavila pa je Xtrian Brut 2019 iz kleti Veralda. V kategoriji belih penin je zlato medaljo prejelo 16 vzorcev, veliko zlato medaljo pa si je prislužila penina Nature zero vintage collection 2011 iz kleti Silveri, ki je postala tudi Naj penina Portoroža 2023. Med rdečimi peninami je slavil Capris refošk 2022 iz kleti Vinakoper.

Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre: »Veseli me, da je kljub trendu pitja svežih, sadnih penin po metodi charmat, bila večina letošnjih vzorcev pridelanih po klasični metodi, tudi takih, ki so zelo dolgo odležale na kvasovkah. Velik del so predstavljale penine brut nature, kar kaže na dvig kakovosti tekmovanja. Opazen je tudi trend penin rosé - letos je bilo na ocenjevanju kar petnajst vzorcev.«

Zmagovalno penino so v parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Andrejem Koreniko, mag. Patricijo Gržinič, Ingrid Mahnič in vinsko kraljico slovenske Istre Nejo Mihelj. Za glasbeni spektakel je poskrbel mlad italijanski violinist Pierpaolo Foti na električni violini. 10. Festival se je nadaljeval še v nekdanjem skladišču soli Grando na Penine After Partyju. 

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si