Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Jesen v znamenju martinovanja in Praznika kakijev

6. 11. 2023

Jesen na destinacijo Portorož in Piran prinaša Martinovanje v Marini in jubilejni 20. Praznik kakijev v Strunjanu. Prireditvi bosta poskrbeli za zabaven in kulinarično obarvan konec tedna.

V Marini Portorož pripravljajo tridnevno praznovanje nove vinske letine, ki ga bodo  popestrili s koncerti priljubljenih glasbenih skupin. V četrtek, 9. novembra, bodo ob 18. uri Martinovanje v Marini otvorili v družbi komika Nejca Špeha. Ob 19. uri bodo nastopili Etienne in Tempera band, ob 21. uri pa Mambo Kings. V petek, 10. novembra, bo za domače vzdušje poskrbel ansambel Istrski fantje, večer pa bo sklenil Griff in Zucchero celebration band. Martinovanje se bo zaključilo v soboto, 11. novembra, s koncertom skupine Booom! inGedore. Vstopnine ne bo, nakup pijače in jedače pa bo možen s kuponi. V primeru dežja se bo prireditev odvijala v šotoru na isti lokaciji.

Jesen je tudi čas, ko se Strunjan odene v najlepše oranžne tone. Od 10. do 12. novembra domačini vabijo na 20. Praznik kakijev. Na tradicionalni prireditvi bodo obiskovalci lahko kupili zabojčke kakijev in okusili številne dobrote, ki jih Strunjančani pripravljajo iz zlatega jabolka. Obiskovalce vabijo tudi na brezplačne vodene oglede Krajinskega parka Strunjan in strokovne delavnice o pridelavi, uporabi ter sušenju kakijev. Potekalo bo tudi tekmovanje za največji strunjanski kaki, ki ga bo pospremil kulturno-zabavni program. V petek, 10. novembra, bo v večernih urah nastopila skupina Platana, dan kasneje, v soboto, 11. novembra, pa ansambel Teci Teci. Vstopnine ne bo. 

 

Jesenski recept: maskarponejev mousse s kakijevo sredico 

Zrel in mehak kaki olupimo in ga zmiksamo s paličnim mešalnikom v kašo. Vlijemo jo v majhne silikonske modelčke in zmrznemo.

Za mascarponejev mousse potrebujemo:

  • 1 vanilijev strok
  • 50 g sladkorja
  • 3 g želatine
  • 3 rumenjaki
  • 100 g maskarponeja
  • 50 g sladke smetane
Sladko smetano stepemo in jo zmešamo z maskarponejem in sredico vanilije. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladkor in rumenjak stepamo na sopari, do 65 stopinj Celzija. V topli jajčni kremi stopimo želatino in zmešamo s pripravljeno maskarponejevo mešanico. Kremo razporedimo v steklene kozarčke, v sredino kozarčka potisnemo zrmznjeno kakijevo sredico ter vse skupaj položimo v hladilnik, da se ohladi. Vzamemo iz hladilnika in postrežemo. 

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si