Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Na Praznik vina in česna v Novo vas

29. 6. 2023
Drugi julijski vikend bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča in ponudili odlično vino ter česnove dobrote. Na ogled bodo vaške znamenitosti, ob večerih pa se obeta zabava ob plesni glasbi.

V Novi vasi nad Dragonjo bo 8. in 9. julija potekal dvanajsti Praznik vina in česna. Vaščani bodo odprli svoje domačije, prikazali stare običaje in obrti – tudi pletenje česnovih kit, ponudili svoje vino, česen in druge domače proizvode. Manjkali ne bodo tudi priljubljeni »pski« - mladi česnovi poganjki.

Avtohtoni istrski česen ima v zgodovini Nove vasi prav posebno mesto. Legenda pravi, da so domačini s prodajo česna zbrali dovolj sredstev za zgraditev cerkvenega zvonika in drugih vaških znamenitosti, ki so prispevale k očarljivosti te slikovite vasice na piranskem podeželju. Poleg tega se vas ponaša tudi z odličnimi vini, med katerimi izstopata malvazija in refošk.

Praznik se bo v soboto pričel ob 16. uri s tržnico lokalnih dobrot, šahovskim turnirjem in razstavo Bachovih cvetlic. Uradno odprtje bo ob 17. uri, sledil pa bo voden pohod od vasi do Kortin. Ob 18. uri bo nastopil Marino Kranjac, hkrati pa bodo potekali še vodeni ogledi muzeja, zvonika in cerkve ter ob 19. uri tek za otroke. Večer bo v znamenju glasbe, ki se bo zaključil s koncertom skupine Ne me jugat.

V nedeljo bo prav tako odprta tržnica lokalni dobrot, praznik pa bodo popestrili še godba Pihalnega orkestra Piran, gledališka skupina iz Dekanov in koncert Steva Vujiča.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne. Za razbremenitev avtomobilov organizator – Krajevna skupnost Nova vas – obiskovalcem nudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji glavna avtobusna postaja Piran-Bernardin-glavna avtobusna postaja Portorož-glavna avtobusna postaja Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Brezplačni avtobus bo iz Pirana proti Novi vasi odpeljal ob 15.30, 17.30 in 19.30, iz Nove vasi proti Piranu pa ob 16.45, 18.45, 22.30 in 24.00. Organizatorji prosijo za razumevanje ob možnih zamudah brezplačnega avtobusa.
PROGRAM

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si