Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Padna v znamenju olja in bledeža

19. 4. 2023

Z istrsko kmečko tržnico domačih proizvodov bo 29. in 30. aprila v Padni zaživel 11. Praznik olja in bledeža. Poleg lokalnih dobrot domačini pripravljajo še vodene oglede slikovite istrske vasi, ustvarjalne delavnice za odrasle in otroke, gledališke predstave in glasbeno obarvane večere.

Predpraznični konec tedna Padenčani vabijo na svoja dvorišča, kjer se bo na stojnicah šibilo od dobrot. Med njimi bodo v ospredju oljčno olje in jedi iz blitve (bledeža) ter drugi istrski proizvodi, ki jih bodo obiskovalci lahko okušali z degustacijskimi kuponi.

Za družine in rekreativce bo organiziran Padenski pohod, ki ga bodo obiskovalci lahko  zaokrožili še z ogledom dokumentarnega filma o Padni in gledališke predstave skupine iz Dekanov ter obiskom galerije Božidarja Jakca. Za ustvarjanja željne obiskovalce bosta na voljo delavnica izdelovanja okraskov iz recikliranih materialov in lončarska delavnica. Za dobro vzdušje bodo poskrbeli Pihalni orkester Banda di Buie in Duo kazin, ob večerih pa Roxy band in Platana

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne. Organizatorja. Krajevna skupnost Padna in Turistično združenje Portorož, bosta posebno pozornost namenila varovanju okolja z uporabo povratne in razgradljive embalaže, nameščenimi pitniki vode, organiziran bo tudi brezplačni avtobusni prevoz na relaciji glavna avtobusna postaja Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 10.30, 12.00, 14.00 in 15.30. Zadnji odhod iz Padne bo ob 23. uri. Zaradi gneče so možne  zamude brezplačnega avtobusa.

Na vodene oglede se zainteresirani prijavijo v TIC Padna, na 040 518 563 ali ticpadna@portoroz.si


Doživite istrsko podeželje!

Praznik olja in bledeža bo prvi v nizu prireditev na istrskem podeželju. Prve dneve v juliju (1. in 2. 7.) bo v Svetem Petru ali Šupetru, kot mu pravijo domačini, potekal vaški praznik Šupeter po domače z bogato ponudbo istrskih jedi in pestrim spremljevalnim programom. Obiskovalci bodo lahko istrsko vas bolje spoznali na vodenem ogledu in z obiskom etnološkega muzeja Tonina hiša. V njej so ohranjeni stara torkla (oljarna) in bivalni prostori z osebnimi predmeti Tone Gorela, domačinke in zadnje lastnice hiše.

Teden dni kasneje, 8. in 9. julija, pa bo Nova vas nad Dragonjo v znamenju 12. Praznika vina in česna, kjer bodo znova v ospredju gastronomija, kultura, glasba in zabava za vse okuse. 

PROGRAM

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si
/default/Floater/