Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Na 9. Festivalu penin so slavile Radgonske gorice

27. 12. 2022

Včeraj je bilo v Portorožu moč okusiti več kot sto različnih penin iz 39-ih kleti in petih držav. Naj penina Portoroža 2022 je postala Zlata radgonska penina Millésime 2004 iz kleti Radgonske gorice.

Festival penin v organizaciji Turističnega združenja Portorož je včeraj, 26. decembra, v Kristalno dvorano hotela Kempinski Palace Portorož privabil številne obiskovalce, ki so uživali v pokušini penečih vin iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije in Francije. Na izbiro je bilo več kot sto penin in šampanjcev iz 39-ih kleti. Deveta edicija festivala, ki se je kot prvi tovrstni dogodek v Sloveniji pričel že leta 2012, je pokazala, da je zanimanje za penine še vedno izjemno. Vstopnice v predprodaji so bile namreč zelo hitro razprodane, pošle pa so tudi t. i. vstopnice gourmet, ki so poleg pokušine penečih vin vključevale tudi gala večerjo v restavraciji Sophia. Mag. Aleksander Valentin, v. d. direktor Turističnega združenja Portorož: »Festival penin je dogodek, ki daje priložnost razvoju odličnosti v kulinariki. V zadnjem času je na naši destinaciji mogoče opaziti večje premike na tem področju. Dokaz za to je tudi letošnja pobuda turističnega združenja z naslovom Mesec penin, v kateri deset ponudnikov iz Portoroža, Pirana in zaledja ustvarja vrhunske kulinarične zgodbe s spremljavo penin.« Za svečano vzdušje so na dogodku poskrbeli tudi člani društva Rosa Klementina, ki so se v kostumih z začetka prejšnjega stoletja sprehajali med obiskovalci.

Naj penina Portoroža 2022 prihaja iz kleti Radgonske gorice

Za Naj penino Portoroža 2022 se je potegovalo 23 peničarjev s skupno 48 vzorci penin. Ocenjevala je mednarodna strokovna komisija pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre. V kategoriji penin rosé je slavila Capris Rosé iz kleti Vinakoper. V kategoriji belih penin je zlato medaljo prejelo kar 18 vzorcev, veliko zlato medaljo pa sta si zaslužili Turn premium bela 2019 iz Kleti Krško in Zlata radgonska penina Millésime 2004 iz kleti Radgonske gorice, ki je s 93 točkami postala tudi absolutna zmagovalka oz. Naj penina Portoroža 2022. Za kategorijo rdečih penin letos ni bilo dovolj prijavljenih vzorcev. Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, je komentirala: »Veseli me, da je bila večina letošnjih vzorcev pridelanih po klasični metodi, velik del teh pa so predstavljale penine brut nature, kar kaže na dvig kakovosti tekmovanja. Opazen je tudi trend penin rosé, teh je bilo letos kar enajst vzorcev.« Zmagovalne mehurčke so razglasili slovenski vitezi vina skupaj s podžupanjo Občine Piran Barbaro Imenšek, mag. Aleksandrom Valentinom, Ingrid Mahnič in vinsko kraljico slovenske Istre Niko Glavina. Podelitev je pospremil koncert italijanske zasedbe Operapop, ki je občinstvo očarala z opernimi arijami v modernejši preobleki.

Bogata bera penin in šampanjcev

Na festivalu se je predstavilo 31 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: največja istrska klet Vinakoper, ki svojo zgodbo vinogradništva in vinarstva ustvarja že od leta 1947, Anima Istra, Kmetija Mahnič, Posestvo Klenar, Vina Bordon, Vinarstvo Rodica, Vina Gordia, Rojac Wine, Santomas, Zaro, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Vina Sanabor, Vina Štoka, Vina Žvokelj, Movia, Silveri, Klet Brda, Kristalvin, Istenič, Vinska klet Mastnak, Winery Mihelin, Klet Krško, Hiša penin Frangež, M - enostavno dobra vina, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Aleksander Kavkler, Kobal Wine Estate, Gora pod lipo – Prig in Ptujska klet. Hrvaške peničarje sta predstavljali kleti Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije smo lahko okusili penine Le Monde iz okolice Pordenona. Prvič smo lahko na festivalu okusili tudi špansko penino iz kleti Cavas Codornìu in štiri ekskluzivne francoske šampanjce – Pommery, Vranken, Pierre Mignon in de Venoge, ki jih je ljubiteljem penečih vin predstavil najboljši sommelier Slovenije 2022 Valentin Bufolin


Foto: Jaka Ivančič

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si