Novice - Portorož in Piran

Vse novice

V Portorož na najboljše penine

20. 12. 2022

Izbrane penine, šampanjci in kulinarični presežki – to je zlata nit letošnjega Festivala penin, ki bo 26. decembra v Portorožu poskrbel za razvajanje ljubiteljev vsega dobrega. Ne zamudite svečanega programa v parku s koncertom italijanske zasedbe Operapop.

Kristalna dvorana hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra prizorišče okusov in aromatik z več kot stotimi vzorci penečih vin iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Španije in Francije. Zlate mehurčke bo spremljala tudi izbrana kulinarika – od trisa Piranskega brancina Fonda (brancinov karpačo, namaz iz dimljenega brancina in mediteranski kaviar – bottarga) do ostrig Sparkling Oysters, likerjev Limoni Šik in istrskih klasik, kot so pršut in fuži s startufi. Obiskovalci s posebno vstopnico Festival penin Gourmet bodo večer zaključili s pethodnim menijem izpod rok chefa Tomáša Chilýja v restavraciji Sophia. Menu bodo spremljala izbrana peneča vina, vključno z letošnjo Naj penino Portoroža.

Mag. Aleksander Valentin, v. d. direktor Turističnega združenja Portorož: »Festival penin je dogodek, ki daje priložnost razvoju odličnosti v kulinariki. V zadnjem času je na naši destinaciji mogoče opaziti večje premike na tem področju. Dokaz za to je tudi letošnja pobuda turističnega združenja z naslovom Mesec penin, v kateri deset ponudnikov iz Portoroža, Pirana in zaledja ustvarja vrhunske kulinarične zgodbe s spremljavo penin.«

Naj penina Portoroža 2022 in koncert v parku

Za Naj penino Portoroža 2022 se letos poteguje 23 peničarjev s skupno 48 vzorci penin. Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre: »Kot veliko ljubiteljico mehurčkov me izredno veseli, da se povečuje število slovenskih blagovnih znamk penečih vin, hkrati pa raste tudi njihova priljubljenost in kakovost. To se je opazilo tudi na tekmovanju. Če je bila v prejšnjih letih približno polovica vseh prijavljenih vzorcev pridelanih po metodi charmat, je bila večina letošnjih vzorcev pridelanih po klasični metodi, velik del teh pa so predstavljale penine brut nature. Opazen je tudi trend penin rosé, teh je bilo letos kar enajst vzorcev.« Zmagovalne mehurčke bodo v parku pred hotelom razglasili slovenski vitezi vina skupaj z županom Občine Piran Andrejem Koreniko, mag. Aleksandrom Valentinom, Ingrid Mahnič in vinsko kraljico slovenske Istre Niko Glavina. Podelitev s pričetkom ob 17. uri bo pospremil koncert italijanske zasedbe Operapop, ki bo očarala z opernimi arijami v modernejši preobleki. Skupino sestavljajo sopranistka Francesca Carli, tenorist Enrico Giovagnoli - oba Pavarottijeva učenca - in baritonist Giacomo Medici, reden gost številnih opernih hiš v Italiji in Evropi.

Izberite med več kot stotimi vzorci penin in šampanjcev

Obiskovalci bodo lahko izbirali med več kot stotimi vzorci penin in šampanjcev iz 40-ih kleti. Predstavilo se bo 32 slovenskih peničarjev iz vseh treh vinorodnih dežel – Primorska, Posavje in Podravje: največja istrska klet Vinakoper, ki svojo zgodbo vinogradništva in vinarstva ustvarja že od leta 1947, Anima Istra, Kmetija Mahnič, Posestvo Klenar, Vina Bordon, Vinarstvo Rodica, Vina Gordia,  Rojac Wine, Santomas, Zaro, Vinakras, Vinarstvo Rebula, Vina Sanabor, Vina Štoka, Vina Žvokelj, Jamšek 1887 Posestvo, Movia, Silveri, Klet Brda, Kristalvin, Istenič, Vinska klet Mastnak, Winery Mihelin, Klet Krško, Hiša penin Frangež, M - enostavno dobra vina, Puklavec Family Wines, Radgonske gorice, Aleksander Kavkler, Kobal Wine Estate, Gora pod lipo – Prig in Ptujska klet. Hrvaške peničarje bosta predstavljali kleti Vina Prelac (Momjan) in Vina Vuglec (Krapinsko-Zagorska županija), iz Italije bomo lahko okusili penine Le Monde iz okolice Pordenona. Prvič pa bomo letos na festivalu lahko okusili tudi špansko penino iz kleti Cavas Codornìu in štiri ekskluzivne francoske šampanjce – Pommery, Vranken, Pierre Mignon in de Venoge, ki jih bo ljubiteljem penečih vin predstavilnajboljši sommelier Slovenije 2022 Valentin Bufolin.

Karte za festival, ki ga prireja Turistično združenje Portorož, bodo na voljo še na dan dogodka, od 16. ure dalje, na festivalski blagajni. Program v parku s podelitvijo nagrad in koncertom pa bo brezplačen. Več informacij o dogodku je na voljo na www.festivalpenin.si. Do konca decembra se v Portorožu in Piranu nadaljuje tudi Mesec penin, v katerem deset lokalnih restavracij ponuja posebne degustacijske menuje s spremljavo penečih vin. 

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si