Grb odličnosti v turizmu je priznanje za
vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti
in prepoznavnosti občine Piran kot ene najodličnejših turističnih destinacij v
Sloveniji. Nagrajenca vsako leto predlaga Turistično združenje Portorož,
nagrado pa podeli župan Občine Piran.
Grb odličnosti v turizmu
2022 prejme gostilna Na Burji, in sicer za dolgoletno delovanje in viden
prispevek k prepoznavnosti kulinarične ponudbe na destinaciji ter za pomemben
doprinos k razvoju tradicionalne turistično-gastronomske ponudbe piranskega
podeželja. Nagrado je v petek, 14. 10., na osrednji slovesnosti ob prazniku
Občine Piran podelil župan Đenio Zadković, prevzela pa jo je lastnica in
vodja gostilne Oriella Medoš.
Obrazložitev
pobude
V Novi vasi nad Dragonjo stoji
značilna istrska hiša s čudovitim vrtom, v njej že vrsto let vabi sladokusce s
celega sveta gostilna Na burji.
Zgodbo sta leta 2000 pričela
pisati Oriella Medoš in Moreno Gunjač. Najprej sta odprla bar, po
sedmih letih pa je zaživela tipična istrska gostilna Na burji. Moreno je bil
glavni kuhar, ki je že takrat znal očarati z nepričakovanimi kombinacijami,
Oriella pa odlična gostiteljica. Ko je Moreno pred štirimi leti podlegel težki
bolezni, je Oriella pogumno prevzela delo v kuhinji in nadaljevala tradicijo
pristnih domačih, mediteranskih in istrskih jedi. Vse sestavine, ki jih
uporablja, so sezonske, bodisi z domačega ali sosedovega vrta, ulova piranskih
ribičev in domačih rejcev. Pravijo, da dušo gostilne predstavlja veliko odprto
ognjišče, nad katerim v bakrenem kotličku kuhajo mineštro ali pa pod črepnjo
skuhajo meso ali hobotnico … a čisto zares dušo gostilne Na burji predstavljajo
tri čudovite ženske. Poleg Orielle je tam njena mama Marija Panger, ki
se je pred dvema letoma priselila k hčerki iz bližnjih Kort. 87-letnica je
letos po zaslugi ekipe spletnega portala Pasta Grannies, kateri jo je
priporočilo Turistično združenje Portorož, postala tudi prava kulinarična
vplivnica. Pred kamerami je pripravljala istrske fuže, na vrtu je
nabrala čebulo in česen ter tudi pokazala, kako se pletejo česnove kite. Profil
Pasta Grannies na vsakem od družbenih omrežij (Facebook, Instagram in YouTube) spremlja
okoli 850 tisoč sledilcev. Po objavi videa so sledili tudi številni intervjuji
v slovenskih medijih. Nona Marija kljub letom še vedno pomaga
hčerki v kuhinji. V veliko pomoč pa je tudi tretja, najmlajša članica
kulinarične ekipe. Oriellina hči Meta Kocjančič je že od majhnega
pomagala očimu Morenu v kuhinji, pred štirimi leti pa se je posvetila
izdelovanju slaščic in postala vrhunska, večkrat nagrajena slaščičarka. Je
članica slovenske kuharske reprezentance in je zaposlena v Cafe Centralu,
slaščičarni portoroških hotelov LifeClass. V prostem času seveda še vedno
pripravlja torte in sladice za domačo gostilno.
Ekipa gostilne Na burji redno sodeluje na Prazniku vina in
česna v Novi vasi in pri promocijskih aktivnostih Turističnega združenja
Portorož. V dolgoletnem delovanju so pomembno doprinesli k prepoznavnosti in kulinarični ponudbi
destinacije Portorož & Piran, predvsem pa k razvoju turistične ponudbe
piranskega podeželja.
Foto: Peter Litavsky, Jadran Rusjan, Branko Furlanič