Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Grb odličnosti v turizmu 2022 prejme gostilna Na burji

17. 10. 2022

Grb odličnosti v turizmu je priznanje za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran kot ene najodličnejših turističnih destinacij v Sloveniji. Nagrajenca vsako leto predlaga Turistično združenje Portorož, nagrado pa podeli župan Občine Piran.

Grb odličnosti v turizmu 2022 prejme gostilna Na Burji, in sicer za dolgoletno delovanje in viden prispevek k prepoznavnosti kulinarične ponudbe na destinaciji ter za pomemben doprinos k razvoju tradicionalne turistično-gastronomske ponudbe piranskega podeželja. Nagrado je v petek, 14. 10., na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Piran podelil župan Đenio Zadković, prevzela pa jo je lastnica in vodja gostilne Oriella Medoš.

Obrazložitev pobude

V Novi vasi nad Dragonjo stoji značilna istrska hiša s čudovitim vrtom, v njej že vrsto let vabi sladokusce s celega sveta gostilna Na burji.

Zgodbo sta leta 2000 pričela pisati Oriella Medoš in Moreno Gunjač. Najprej sta odprla bar, po sedmih letih pa je zaživela tipična istrska gostilna Na burji. Moreno je bil glavni kuhar, ki je že takrat znal očarati z nepričakovanimi kombinacijami, Oriella pa odlična gostiteljica. Ko je Moreno pred štirimi leti podlegel težki bolezni, je Oriella pogumno prevzela delo v kuhinji in nadaljevala tradicijo pristnih domačih, mediteranskih in istrskih jedi. Vse sestavine, ki jih uporablja, so sezonske, bodisi z domačega ali sosedovega vrta, ulova piranskih ribičev in domačih rejcev. Pravijo, da dušo gostilne predstavlja veliko odprto ognjišče, nad katerim v bakrenem kotličku kuhajo mineštro ali pa pod črepnjo skuhajo meso ali hobotnico … a čisto zares dušo gostilne Na burji predstavljajo tri čudovite ženske. Poleg Orielle je tam njena mama Marija Panger, ki se je pred dvema letoma priselila k hčerki iz bližnjih Kort. 87-letnica je letos po zaslugi ekipe spletnega portala Pasta Grannies, kateri jo je priporočilo Turistično združenje Portorož, postala tudi prava kulinarična vplivnica. Pred kamerami je pripravljala istrske fuže, na vrtu je nabrala čebulo in česen ter tudi pokazala, kako se pletejo česnove kite. Profil Pasta Grannies na vsakem od družbenih omrežij (Facebook, Instagram in YouTube) spremlja okoli 850 tisoč sledilcev. Po objavi videa so sledili tudi številni intervjuji v slovenskih medijih. Nona Marija kljub letom še vedno pomaga hčerki v kuhinji. V veliko pomoč pa je tudi tretja, najmlajša članica kulinarične ekipe. Oriellina hči Meta Kocjančič je že od majhnega pomagala očimu Morenu v kuhinji, pred štirimi leti pa se je posvetila izdelovanju slaščic in postala vrhunska, večkrat nagrajena slaščičarka. Je članica slovenske kuharske reprezentance in je zaposlena v Cafe Centralu, slaščičarni portoroških hotelov LifeClass. V prostem času seveda še vedno pripravlja torte in sladice za domačo gostilno.

Ekipa gostilne Na burji redno sodeluje na Prazniku vina in česna v Novi vasi in pri promocijskih aktivnostih Turističnega združenja Portorož. V dolgoletnem delovanju so pomembno doprinesli k  prepoznavnosti in kulinarični ponudbi destinacije Portorož & Piran, predvsem pa k razvoju turistične ponudbe piranskega podeželja.


Foto: Peter Litavsky, Jadran Rusjan, Branko Furlanič

Kontakt

Kontakt za medije Polona Žigo
T: +386 (0)5 674 82 62
polona@portoroz.si