Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Potujte po morju z WAYV-om

V sredo, 28. 7. 2021, je bila na katamaranu Stella Maris, na ribiškem pomolu v Kopru, novinarska konferenca, na kateri so predstavili nov turistični produkt Wayv - morski prevozi. 

Na novinarski konferenci so o projektu spregovorili: Mitja Vatovec (aplikacija, direktor Emigma d.o.o.), mag. Arturo Steffé (izobraževanje ponudnikov in tudi sam ponudnik), mag. Aleksander Valentin (direktor Turističnega združenja Portorož) in mag. Patricija Gržinič (vodja tržnih projektov Turističnega združenja Portorož). Novinarsko konferenco je vodila Lea Šuligoj (Turistično združenje Portorož).

Nov turistični produkt Wayv - morski prevozi je začel delovati ta mesec in bo še dodatno obogatil turistično ponudbo v slovenski Istri. Gre za platformo, ki povezuje imetnike plovil, ki ponujajo prevoze, in uporabnike, ki si želijo s čolni na hiter in enostaven način potovati med kraji v slovenski Istri.

Aplikacija Wayv povezuje potnike in lastnike plovil ter tako omogoča prevoz z različnih točk slovenske obale. Sistem je zasnovan po vzoru kopenskega sistema Uber s prilagoditvami na morski prevoz. Vsa komunikacija in plačila potekajo preko aplikacije, kar omogoča nadzor, hkrati pa je tudi varneje in zanesljiveje za uporabnike. Obvezni pogoji za vse sodelujoče prevoznike je ustrezen izpit in oprema, sklenjeno zavarovanje potnikov ter registrirana gospodarska dejavnost. Osnovni namen projektne ideje je razvoj prometne povezave med kraji ob slovenskem morju, kar omogoča dodaten vir prihodka ribičem in obstoječim ponudnikom morskih prevozov. Gre tudi za razbremenitev obstoječih prometnih tokov po kopnem ter lažjo in regulirano dostopnost do zavarovanih območij, nenazadnje pa tudi za lepo obogatitev turistične ponudbe.

»V Turističnem združenju Portorož smo se projektu pridružili, ker smo v njem videli zelo veliko dodano vrednost za obogatitev turistične ponudbe v slovenski Istri. Predvsem, ker imamo na eni strani nekaj zelo unikatnega v slovenskem prostoru – morje, na drugi strani pa goste, ki si želijo novih doživetij. Ob tem pa se veliko premikajo med različnimi mesti po slovenski Istri. Gre za dober način, kako povezati izkušnjo na morju in razbremenitev cestnega prometa ter priti od točke A do B hitreje ter brez problemov,« je na predstavitvi projekta Wayv povedal mag. Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož.

Kot je povedal Mitja Vatovec iz podjetja Emigma, so poskrbeli za razvoj dveh aplikacij, in sicer ene za potnike in druge za prevoznike. Obe sta narejeni za operacijska sistema IOS in Android in v treh jezikih - slovenskem, italijanskem in angleškem. Aplikaciji sta povezani v enovito spletno platformo, ki podatke procesira, obdeluje in servira uporabnikom. Poleg tega obstaja tudi spletno mesto Wayv.si, kjer so uporabnikom na voljo splošne informacije, možnost vključitve v sistem preko spletnega obrazca, kot tudi možnost prenosa aplikacije. Ker gre torej za širok nabor rešitev, raje uporabljajo izraz "platforma Wayv".

»Projekt nista samo aplikaciji, ampak vse aktivnosti, ki so se dogajale v teh dveh letih. Od izobraževanj, številnih delavnic, kjer so se ljudje poučili o tem, kaj sploh potrebujejo za prevoz po morju, veliko aktivnosti je bilo na področju promocije in nenazadnje tudi sam razvoj aplikacije, ki je trajal skoraj dve leti,« pojasnjuje Mitja Vatovec in dodaja: »Aplikacija se zgleduje po sistemih, ki v tujini že obstajajo, pri nas takšnega sistema sicer še ni. Je pa drugačna, ponuja prevoz na zahtevo. Uporabnik v aplikacijo vpiše, kam si želi na slovenski obali (imamo 19 točk, kjer je varno vplutje) in kje je njegovo izhodišče, določi, kdaj ga pride plovilo pobrat in število potnikov. Z drugo aplikacijo pa ponudnik sprejme povpraševanje, določi ceno, ki jo vsak prevoznik sam izbere. Ko odda povpraševanje, uporabnik dobi ponudbo s fotografijo plovila in predvidenim časom prevoza. Ko potrdi ponudbo in vpiše številko plačilne kartice, se nakup zgodi. Logika je enostavna, za njo pa se skriva zahteven algoritem, ki vse skupaj omogoča.«

Mag. Arturo Steffé, eden izmed priključenih ponudnikov, pa je navdušen predvsem nad interaktivnostjo ponudbe, a dodaja, da ponudniki niso dolžni sprejeti vsake ponudbe. »Aplikacija je za uporabnika, potnika, zelo enostavna, mi kot ponudniki pa imamo tudi to možnost, da povpraševanja ne sprejmemo oziroma da ponudbo prilagodimo. Gre za zelo interaktivno stvar, a ko uporabnik sprejme mojo ponudbo, sem dolžan vožnjo izpeljati.«

Z novo ponudbo na področju slovenske Istre so zadovoljni tudi na Turističnem združenju Portorož. »Produkt je s turističnega vidika zanimiv predvsem zato, ker gre za dodano vrednost, ki jo turist dobi. Predvsem, ker si sam organizira pot od točke a do točke b. Podpiramo tudi to, da turist na drugačen način, z morske strani, spozna našo Istro. Gre pa tudi za trajnostni projekt, kar je moto našega delovanja,« je o drugi plati produkta povedala mag. Patricija Gržinič s Turističnega združenja Portorož.

Wayv je del projekta Morski prevozi, LAS Istre in je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj.


Foto: arhiv TZP, Katja Jemec

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si