Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Uspešna poletna turistična sezona v Istri

V slovenski Istri so zadovoljni s poletno turistično sezono. Štiri obmorske turistične destinacije nadaljujejo sodelovanje pod imenom Love Istria ter predstavljajo nov katalog in video vsebine. Dodatno jih je povezal projekt Gastronomski zakladi Istre in morja - Maristra, pripravljajo pa se tudi že na skupno predstavitev na Expo v Dubaju.

V slovenski Istri so zadovoljni s poletno sezono. Nastanitvene kapacitete občine Piran predstavljajo približno polovico vseh kapacitet v slovenski Istri. V šestih mesecih 2021 so turisti v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran ustvarili 244.000 prenočitev, kar je 5,5 % več prenočitev kot lani v istem obdobju (v primerjavi z letom 2019 pa 66 % manj). Samo junija so ustvarili 170.330 prenočitev, kar je 59 % več prenočitev kot lani in 24 % manj kot leta 2019. Junija so domači gosti ustvarili 72 % vseh prenočitev. V juliju pa je število tujih gostov naraslo, tako da jih je sedaj že približno polovica. V 18 dneh julija so zabeležili približno 91.000 hotelskih prenočitev, kar je 13 % več kot lani in samo 7 % manj kot leta 2019. Nastanitvene kapacitete v piranski občini so dobro zasedene in pričakuje se, da bo tako še vsaj do konca avgusta. Če bo situacija to omogočala, se bo sezona zagotovo podaljšala tudi v jesen.

Izoli že od nekdaj prevladujejo slovenski gosti, sedaj pa je razlika med domačimi in tujimi turisti še večja. Običajno je Slovencev približno polovica, lani pa so presegli 80 %. Izolski hoteli so dobro zasedeni in večina ima zasedene zmogljivosti vse do jeseni (Hotel Delfin celo do decembra). Zasedenost je sicer primerljiva z lansko. Lani so v Izoli, ne glede na vse, presegli število nočitev iz leta 2019. Glede na trenutno stanje in uvedbo novih turističnih bonov se nadejajo, da bo tudi letos tako.

Tudi v Kopru so zadovoljni s trenutnimi rezultati. V prvi polovici leta so tako zabeležili nekaj manj kot 18 tisoč prihodov in preko 51 tisoč prenočitev, kar predstavlja 24 % več prihodov in kar 49 % več prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Letos junija so številke celo presegle tiste iz junija 2019, in sicer je bil letošnji junij boljši za 7 % po številu prihodov in za skoraj 13 % po številu prenočitev. Dobre rezultate si obetajo tudi za naslednje mesece, saj je po nastanitvenih kapacitetah veliko povpraševanja.

V turistično informacijskem centru Ankaran beležijo izredno veliko povpraševanja po nastanitvah, bodisi zasebnih bodisi hotelskih. Pretežno so to slovenske družine in upokojenci, ki iščejo možnost koriščenja novih turističnih bonov. Pričakujejo, da bo zasedenost vse poletje zelo dobra in da bodo številke na lanski ravni.

Vodilne destinacije slovenske Istre, pod blagovno znamko Love Istria, uspešno sodelujejo že nekaj let in tudi letošnje leto je kljub izredni situaciji plodovito. Trenutno zaključujejo s pripravo skupnega kataloga slovenske Istre. Slovenska verzija je že natisnjena, tujejezične verzije pa so tik pred tiskom. Katalog celostno predstavlja posebnosti, zanimivosti, naravne in kulturne znamenitosti, aktivnosti, doživetja in kulinariko, ki združujejo naše kraje. Fotografije priznanih fotografov, ki so v svoj objektiv zajeli pristnost destinacije, skupaj z besedilom pričarajo najlepše in najboljše trenutke naše Istre.

Poleg kataloga so v sodelovanju s Kleva films nadaljevali s pripravo promocijskih video vsebin. Te bodo, pod krovnimi temami avtentično, lokalno, butično razvajanje in wellness, predstavljale kulinariko, mestna jedra, stik z domačini, pristna doživetja ter ponudbo za zahtevne goste. Video vsebine bodo namenjene skupni promociji, ki jo tudi letos uspešno vodimo preko skupnih digitalnih kanalov, pa tudi promociji na sejmih doma in v tujini.

Pripravljajo se že na skupen nastop na Expo v Dubaju, kjer se bodo med 30. januarjem in 23. februarjem 2022 predstavili skupaj s Krasom in Brdi z Vipavsko dolino. K večji prepoznavnosti slovenske Istre kot gastronomske destinacije je prispevala tudi operacija Maristra. Več o projektu na POVEZAVI.

Novosti v Istri

Na Bernardinu lahko letos gostje uživajo v prenovljenem hotelu Histrion z morskim parkom in wellnessom. Iz hotela je neposreden dostop v morski vodni park Termaris, kjer bodo na svoj račun prišli tako tisti, ki si želijo mirne sprostitve v plavalnem bazenu, kot tudi otroci, ki jih bodo navdušila zabavna igrala ter 'razigrani' bazen z deročim tokom in vrtinci. Wellness Benedicta vas popelje v svet savn, solno sobo ter različne istrsko obarvane masaže in lepotne tretmaje. Act-ION hotel Neptun, LifeClass Portorož je prvi hotel s kategorizacijo 5 koles na Obali, saj se ponaša z najcelovitejšo ponudbo za ljubiteljske, rekreativne in profesionalne kolesarje. Ponuja sodobno opremljeno kolesarnico z videonadzorom za 40 koles s kletko za shranjevanje vrednejših koles in vtičnicami za polnjenje električnih koles ter kotičkom za pranje in sušenje koles z možnostjo polnjenja zračnic. Pred kratkim je svoja vrata odprl povsem prenovljen hotel s štirimi zvezdicami Grand Koper. Hotel je namenjen poslovnim gostom, parom in popotnikom, zadovoljil pa bo tudi družine. V hotelu je 60 dizajnerskih sob različnih vrst, gostom pa bosta v drugi polovici leta na voljo tudi manjši velnes in fitnes.

V Kopru je to poletje zaživel nov urbani obmorski park, namenjen druženju, aktivnemu preživljanju prostega časa in oddihu. Uredili so prodnati dostop do morja, v neposredni bližini pa bo kmalu začel obratovati tudi gostinski lokal, od koder bodo obiskovalci uživali v razgledu na morje.

V slovenski Istri vas čaka več kot sto različnih doživetij. Tokrat predstavljamo štiri novosti. V Izoli bo doživetje Rimski okusi pod zvezdami v prvi vrsti zadovoljilo gurmane. Večer, ki bo dramaturško zasnovan kot potovanje v času, bo ponujal izjemen preplet rimske kulinarike in spoznavanja zgodb iz časa Rimljanov. Popeljal vas bo na idilično lokacijo izolskega arheološkega parka, kjer vas bo pričakala prava rimska obedovalnica, gostoljubno vas bo sprejel oskrbnik rimske rezidence in vas s pripovedmi popeljal skozi večer. Z doživetjem Pozabljena izolska skrivnostboste na interaktiven in zabaven način raziskovali dediščino izolskega mestnega jedra. Gre za model igre pobega, t.i. »escape housa«, le da se tokrat dogaja na prostem, igra pa je digitalizirana. Skupino bo preko aplikacije nagovarjala skrivna oseba, ki je na zanimiv način povezana z Izolo. Med Portorožem in Strunjanom pa bodo gosi uživali v doživetju Istrski pridih tradicije. Izredno razgibana tura bo potekala peš, po morju in na kolesih. Pričela se bo z ogledom Pirana, nato bo goste lesena barka popeljala do Strunjana, od koder se bodo po Parenzani vrnili nazaj v Portorož z električnimi kolesi. Pestro doživetje bodo obogatili številni postanki na domačijah, v oljčnikih in na čudovitih razglednih točkah, vključene bodo istrske kulinarične poslastice, zaključilo pa se bo v mediteranskem stilu s pokušino lokalnih vin in sproščanjem z razgledom na Portorož. Sanjsko doživetje v soju sveč, ki je od tega tedna naprej na voljo v Kopru, pa združuje lepoto historičnega ambienta mestnega jedra Kopra, odlično lokalno kulinariko in skrivnosti življenja v srednjem veku. Kulinarično izkušnjo v soju sveč na balkonu slikovite koprske Pretorske palače dopolni še vzpon v soju lantern na vrh koprskega Zvonika.

V juliju je prve goste sprejela gostilna Mama Marička v Parecagu. Za projektom stoji simpatični Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016, ki bo pripravljal istrske jedi in tradicionalne slovenske jedi iz različnih gastronomskih regij naše države. V Izoli so predstavili pomol okusov, ki je navdušil vse ljubitelje ulične hrane. Prvi dogodek se je zgodil 12. junija, ostali trije pa se bodo zvrstili na prvo soboto v septembru, oktobru in novembru. Koper je bogatejši za odlično restavracijo Kogo. Zaživela je ob vinski kleti Vinakoper in ponuja istrske jedi z modernim pridihom. Turistično ponudbo Kopra bo v kratkem obogatila tudi ribja kantina na morju Stella Maris. V Marezigah je pred kratkim svoja vrata odprla slaščičarna Refoškoladnica, ki vas bo razveselila z osvežujočo ponudbo sladoleda in sladic z okusom različnih vrhunskih lokalnih vin, kmalu pa bo v Marezigah zaživel tudi glamping. Ljubitelji istrske gastronomije bodo na svoj račun prišli tudi na Altroke Istra Gourmet Festivalu, ki bo vse do konca septembra z istrskimi jedmi in odličnimi vini začinil zadnje četrtke v mesecu na različnih lokacijah destinacije Koper. Za gastronomsko popestritev ponudbe so se odločili tudi v ankaranskem Hotelu in Rezidenci Ortus. V njihovi restavraciji bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji sušija.

Pripravila: Lea Šuligoj, Turistično združenje Portorož, g.i.z.

V sodelovanju s: Turističnim združenjem Izola, g.i.z., Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper ter Občino Ankaran.

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si