Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Novovaščani vabijo na vino in česen

Konec tedna bodo odlično vino in česnove dobrote vabili v Novo vas. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča, na ogled bodo vaške znamenitosti, zvečer pa se obeta odlična zabava ob plesni glasbi. Organizirane bodo različne delavnice, praznik pa bo tudi športno obarvan.

Ta konec tedna, 10. in 11. julija, bo v Novi vasi nad Dragonjo že desetič zapored Praznik vina in česna, ki ga prireja Krajevna skupnost Nova vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoje domačije, prikazali stare običaje in obrti, ponudili svoje vino, česen in druge domače proizvode. Avtohtoni istrski česen ima v novovaški zgodovini prav posebno mesto, saj legenda pravi, da so domačini s prodajo česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva. Ponašajo pa se tudi z odličnimi vini, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk.

Praznik bodo v soboto ob 14. uri odprli pohodniki, ki se bodo podali na pot od puča do puča. Gre za lažjo krožno pot v senci dreves, pohod bo trajal približno uro in pol. Program v vasi se bo pričel ob 16.00 z istrsko tržnico lokalnih dobrot. Ob 17.00 bo organiziran brezplačen voden ogled vasi, ob 18.00 pa bosta sledili dve delavnici: delavnica izdelave naravnih dišav in repelentov na kmetiji Štradjot ter predavanje in delavnica Marize Prodan o istrskem česnu in njegovi rabi v kulinariki, udeleženci pa se bodo lahko preizkusili tudi v pletenju česnove kite. Ob 19.00 bo za vzdušje po vasi poskrbel Pihalni orkester Piran, nato pa bosta ob 20.00 pozdrav desetemu prazniku in dobrodošlico obiskovalcem izrekla podžupan Občine Piran Karlo Radovac in predsednica Krajevne skupnosti Nova vas Pia Bizjak. Večer bo namenjen glasbi in plesu. Ob 20.30 bo na korti od Juštine nastopil Rudi Bučar Trio, ob 22.00 pa bo pred kulturnim domom plesna glasba s skupino Nočni skok.

Tudi v nedeljo bo ves dan potekala tržnica lokalnih dobrot. Ob 18. uri bo delavnica naravnih dišav na kmetiji Štradjot, Masterchef Darko Klemen pa bo pred obiskovalci pripravljal jedi iz česna. Ob 18.30 se bodo najmlajši lahko udeležili otroškega in mladinskega teka. Zvečer bodo nastopili orkester Mužika Sv. Lazar iz Boršta ter Duo Goran in Valter.

Oba dneva bodo na ogled muzej z etnološko zbirko Kapelučina hiša ter cerkev Marije Rožnovenske in zvonik sv. Jožefa. Člani društva Anbot bodo prikazali stare obrti in razstavili fotografije Male štorije naše dediščine, predstavili pa se bosta tudi likovno društvo Le Altane in solinarska družina La famea dei salineri iz Pirana. Na dvoriščih domačinov in pred kulturnim domom bodo razstavljene fotografije ob deseti obletnici praznika vina in česna.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 15.30, 17.30 in 19.30. Urnik odhodov avtobusa iz Nove vasi: ob 16.45, 18.45, 20.45 in 22.00.


-         Fotografije praznika vina in česna. (foto: Ivan Pisar Vanč)

-         Program praznika 2021

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si