Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Občina Piran je s partnerji predstavila program ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija

28. 1. 2020

Giuseppe Tartini je najbolj prepoznaven Pirančan, čigar sloves se je za čas njegovega življenja razlegal po vsej Evropi. Danes pozna virtuoza bolj tuja kot domača javnost. S številnimi dogodki, ki se bodo prepletali v njegovo čast skozi vse leto in skozi tančico skrbno izbranih prireditev v okviru rednega festivalskega ter prazničnega programa bo izvedeno več kot 60 glasbenih, umetniških, turističnih, znanstvenih, otroških, kulinaričnih, enoloških in med drugim pustnih dogodkov. Z njimi želimo v slovensko Istro privabiti čim širšo javnost, ki se bo seznanila, morda celo prvič, z delom in življenjem slovitega virtuoza.

Pri projektu Tartini 250 je Občina Piran v vlogi vodilnega partnerja skupaj z Združenjem Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Turističnim združenjem Portorož, Tartini festivalom, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Italijanskim središčem Carlo Combi, Društvom za zgodovinske in geografske študije Piran ter Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran pripravila programsko knjižico, ki jo je na današnji tiskovni konferenci predstavil vodja projekta Dragan Klarica.

Slednji je med osrednjimi prireditvami izpostavil otvoritveni koncert Tartini 250. Na njem bodo nastopili violinist Salvatore Accardo z Novim komornim orkestrom Ferruccio Busoni pod vodstvom Massima Bellija. Otvoritveni koncert sovpada z zaključkom projekta tARTini, ki je sofinanciran iz programa Interrega Italija-Slovenija. Na dan razgrnitve Tartinijevega spomenika na Tartinijevem trgu pred 124-imi leti, 2. avgusta letos, bomo prisluhnili edinstvenemu Utu Ughiju. Ob spremljavi filharmonikov iz Rima bo igral na Tartinijevo violino. V Ankaranu bodo 14. junija nastopili Črtomir Šiškovič z Godalnim kvartetom Dissonanze. V Izoli bodo julija na Manziolijevem trgu obeležili občinski praznik, kjer bodo nastopili Il Terzo suono. Praznovanju največjega glasbenika tega prostora se pridružuje Koper s filharmonično poslastico v mesecu oktobru, ki naj za zdaj ostane skrivnost. Za vse ljubitelje baročne klasične glasbe bodo zagotovo nadvse zanimivi Venice Baroque Orchestra. Ti bodo otvorili Tartini festival 20. avgusta letos. Naj naštejemo še nekaj odmevnih imen kot so: Giuliano Carmignola, Isabelle van Keulen, Henning Kraggerud, Erich Hörbarth, David Plantier, Giorgio Fava, Gianpiero Zanocco, Laszlo Paulik, Tommaso Luison, Deutsche Kammerakademie Neuss, I Solisti Veneneti, ki bodo nastopili v okviru projeta Tartini 250.

Praznovanje ne bo zgolj glasbeno obarvano, ker želimo pričarati dogajanje v času maestra Tartinija, zato smo v 250. obletnico vključili vse ljudi, od prebivalcev ulice Tartini v Izoli, do naših Pirančanov in Pirančank, ki bodo na tradicionalnem pustnem plesu zaplesali v doma izdelanih maskah ob glasbi od Tartinija do Tehna. Obalne galerije bodo organizirale tematski Ex-Tempore, mednarodno tekmovanje mladih violinistov bo objelo mlajše generacije, Filatelistično in numizmatično društvo Piran bo dogodku posvetilo spominski poštni pečat in priložnostno razstavo znamk. 16. junija 2020 bomo v dogovoru z RTV Slovenija Regionalnim središčem Koper med 9. in 11. uro izvedli posebno oddajo Dobro jutro. Potekala bo v živo, z vsebinami, povezanimi s Tartinijevo zgodbo. In še bi lahko naštevali

Da bo javnost z vsem dogajanjem čim bolj na tekočem, bo kmalu vzpostavljena spletna stran www.tartini250.eu, kjer bodo objavljeni vsi dogodki, vključno s tistimi, ki jih za zdaj še ni v programski knjižici, saj se partnerji programu še pridružujejo. Do zdaj je pripravljenih več kot 60 dogodkov. Letos pričakujemo nekaj več kot 10.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali program Tartini 250. Generalni sponzor projekta Tartini 250 je Generali zavarovalnica d. d., ki s svojo podporo omogoča izvedbo izbranih kulturno-umetniških vsebin v okviru enoletnega projekta.

Za prefinjen umetniški vtis se je organizacijski odbor odločil, da pripravi razpis, prek katerega so izmed devetih prijavljenih ponudnikov izbrali najprimernejšega snovalca celostne grafične podobe projekta Tartini 250 – to je AV Studio.

Art direktor podjetja AV Studio d.o.o., Gašper Štern, je na novinarski konferenci predstavil, kako se mu je utrnila zamisel o valu in violinskem polžu, ki skupaj ponazarjata Tartinijevo violino in morje, s katerim je bil Giuseppejev oče in vsa družina Tartini tesno povezana, kot osrednji motiv za izdelavo logotipa. Povedal je, da:

»Logotip mora biti dovolj preprost in hkrati jasen, da dobro nakaže svojo osrednjo zgodbo oziroma vodilo celostne podobe. V tem primeru je to morski val, ki izhaja iz elementa Tartinijevega glasbila. Val predstavlja stik med preteklostjo, Tartinijevo dediščino, sedanjostjo in prihodnostjo. Kot tak se pojavlja kot povezovalni element na vseh materialih grafične podobe. Kljub vsemu pa simbol s svojimi potezami v sebi skriva tudi navezavo na notni zapis in okrasja v beneški arhitekturi, ki je značilna za mesto Piran. Logotip ima torej močno vodilo, a hkrati tudi kanček mističnosti, ki dopušča različne interpretacije.«

Z omenjeno grafično podobo smo v sodelovanju s podjetjem Arriva Dolenjska in Primorska, družba za prevoz potnikov d.d. in AV Studio d.o.o. polepili 5 novih avtobusov za mestni promet, ki z vožnjo po vsakodnevnih trasah predstavljajo projekt Tarini 250 in spodbujajo ljudi, ki maestra še ne poznajo, da se pozanimajo, kdo je bil Tartini in kaj je počel.

Župan Zadković je povedal: »Moja velika želja je, da bi s sodelavci po zaključku mojega županovanja lahko vsem ljudem, ki se bodo nekoč ozirali po Tartinijevi dediščini, zapustili trdne temelje odličnih kulturnih vsebin, ki jih bodo nadalje nadgrajevali in razvijali zanamci. Posredno je to namen Evropske prestolnice kulture, da se dvigujeta raven in zavedanje o pomenu kulturne dediščine«.

Predsednica Združenja skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in podžupanja Občine Piran Manuela Rojec je povedala: »Projekt je nastal iz zavedanja, da imamo čast živeti in delati v mestu, v katerem se je rodil Giuseppe Tartini. Čast in hkrati privilegij, ki ga je treba ohraniti, ubraniti, ovrednotiti, predvsem pa zaslužiti in ne jemati kot samoumevnega.«

Vljudno vabljeni, da spremljate dogajanje in se nam pridružite na čim večjem številu dogodkov. Giuseppe Tartini ni le glasbena ikona. Nanj smo lahko ponosni vsi v Sloveniji, saj je svetovno znan umetnik, pedagog, znanstvenik in človek, ki je povezoval ljudi prek glasbe in kulture.

Kontakt

Kontakt za medije Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si