Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Praznično prvomajsko vzdušje v slovenski Istri

Prvomajski prazniki bodo glasbeno in kulinarično obarvani, majsko dogajanje pa bodo popestrili tudi raznoliki festivali in sejmi s kulturno in gastronomsko ponudbo. Zanimivo bo tudi na športnem področju, kjer bodo pomladne dni zaznamovali tradicionalni in prestižni športi.

Glasbeno obarvani prvomajski prazniki

30. aprila, še pred začetkom prvomajskih praznikov, bo v Ankaranu v Valdoltri že tradicionalno v večernih urah potekalo Kresovanje. 1. maja pa nas bo prebudila Prvomajska budnica, nastop ob dnevu praznika vseh delavcev. Praznik dela obstaja že vrsto let in ravno tako budnica namenjena temu dnevu. Izolo bo v sredo, 1. maja, od 6.30 dalje že tradicionalno prebujal Pihalni orkester Izola. Istega dne bo glasba zapolnila tudi koprsko Stolnico, kjer bo ob 19.30 prvomajski koncert za nove orgle Sancti Nazarii. Prireditev Pomlad v Portorožu pa bo ponudila še zadnje štiri koncerte na portoroški ploščadi, med 30. aprilom in 3. majem bodo nastopili Primorski fantje, Samuel Lucas & Groove Station, Teddy Bears in Karamela.

Festivalsko in sejemsko vzdušje

V Kopru se bo 17. maja začel tradicionalni Primorski poletni festival. Med 16. in 19. majem bo prenovljen sejem Nautica Marina Portorož 2019 združeval navtiko, lepoto in prestiž. Obiskovalcem bo ponudil pester program, od razstave najnovejših plovil in predavanj na temo zelene mobilnosti in inovativnosti do glasbenih in modnih večerov. 24. in 25. maja bo v Kopru Dan zdravja in Street Energy Week. 25. maja bo na piranskem Tartinijevem trgu sejem starin, domače obrti in darov narave. 26. maja bo v Avditoriju Portorož gala baletni večer Mladega plesnega ansambla Madžarske baletne akademije, 31. maja pa bo na trgu ob Kavarni Triglav Modna revija.

Majska kulinarična ponudba

Na praznični dan,1. maja bo na Socerbu  »mega roštiljada« in zabava, jedi z žara pa boste lahko okušali tudi v Marezigah, kjer pripravljajo Primorsko roštiljado na razgledu ob vinski fontani.

Ljubitelji gina bodo prišli na svoj račun 3. in 4. maja, ko v park hotela Kempinski Palace Portorož prihaja Gin Weekend. 4. maja bo zanimivo tudi v Kopru, kjer bodo znova gostili Podeželje v mestu. 11. maj bo zaznamoval 5. Paninfest, festival koprskega sendviča, 18. maj tradicionalna prireditev Koper na dlani in Pristaniški dan, 25. maj pa pa dogodek Od vinarja do oljkarja.

Festival vrtnic in rosé vin, PortoRose2 – Rose & Rosé Festival, bo 24. in 25. maja v Portorož prinesel izbrana rosé vina iz vse Slovenije, ki jih bo moč degustirati v cvetočem Rožnem vrtu ob spremljavi jazz in blues glasbe ter odlične kulinarike. V Strunjanu bodo 25. in 26. maja kraljevale istrske artičoke. Kaj vse lahko pripravimo iz te slastne, zdravilne rastline, lahko odkrijete na Prazniku artičok.

Izola pa v poletno turistično sezono vstopa s tradicionalno prireditvijo Praznik oljk, vina in rib ter Festival zlate oljčne vejice, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se bodo 31. maja in prvega junija predstavili lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poizkusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda pa ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja. Dvodnevno prireditev spremljajo tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra med njimi so tudi Klapa Capris, Vruja, Žiga Rustja, Kompanija Izolana in mnogi drugi.

Športno razgibani dnevi

Pestro bo tudi na športnem področju, saj se bodo odvile številne zanimive prireditve. Dogajanje se bo začelo 5. maja, ko bo na sporedu MTB Slavnik 2019. Od 17. do 19. maja bo na Tartinijevem trgu v Piranu predstavitev tradicionalne igre in mednarodni turnir 3. Pandolo na Mediteranu. Dogodek Cars & Coffee pa bo 26. maja v Piran pripeljal prestižne avtomobile, ki se bodo na ogled postavili vse od Tartinijevega trga do Punte. Med 30. majem in 2. junijem se bo dogajanje prestavilo v Koper, ki bo znova prizorišče Svetovnega pokala v športni gimnastiki.


Foto 1: PortoRose2 (Foto: Alenka Slavinec)

Foto 2: Prireditev Koper na dlani bo v Kopru v soboto, 18. maja (foto: FPA)

Foto 3: Praznik oljk, vina in rib (foto: Občina Izola)

Foto 4: TIC Ankaran bo med prvomajskimi prazniki znova odprl svoja vrata. (foto: Občina Ankaran)


Pripravila: Nina Jurinčič, Občina Ankaran

V sodelovanju s: Turističnim združenjem Portorož, g. i. z., Turistično organizacijo Mestne občine Koper in Turističnim združenjem Izola, g.i.z.

Kontakt

Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si