Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Pred vrati je 72. Pomorski krst, praznik pomorstva

72. Pomorski krst, praznik pomorstva bo od 7. do 9. septembra Piran spremenil v kraljevino Neptuna in gusarjev. Gusarske igre, prikazi pomorskih veščin, ogledi starih bark, predstavitev 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske z vojaško ladjo Triglav 11, Neptunov koncert z mladimi glasbeniki in vrsta drugih dogodkov bodo poskrbeli za pester konec tedna. Vrhunec bosta predstavljala tradicionalna povorka in krst nove generacije pomorcev na pomolu pri Hotelu Piran

Piran bo ta konec tedna zaživel v gusarskem vzdušju. Pomorski krst vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ) ob sprejemu nove generacije dijakov pomorske šole. Prvi krst v obliki spontanega dogodka brez prisotnosti dijakov in profesorjev so dijaki uprizorili leta 1947. Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

»Veseli me, da so domačini, različne inštitucije, turistični delavci, društva in gostinci v tej prireditvi prepoznali velik potencial. Obiskovalke in obiskovalci se bodo v treh dneh lahko pobližje spoznali s pomorskim poklicem,« je v uvodnem pozdravu povedala Vojka Štular, podžupanja Občine Piran. Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož je dodal: »Že tretje leto aktivno sodelujemo pri organizaciji te tradicionalne prireditve z velikim pomenom za kulturno dediščino naše destinacije. Konkretno to pomeni, da skrbimo za organizacijo in koordinacijo programa prireditve, pripravo in tisk promocijskih materialov ter oglaševanje dogodka.«

Ravnatelji GEPŠ-a, Borut Butinar, je zadovoljen z letošnjim vpisom – šolski prag bo prestopilo 51 dijakov in dijakinja. »Želimo si, da bi Pomorski krst prerastel v festival pomorstva in da bi se pomena te panoge še bolj zavedali,« je dodal Butinar. 

Vse tri dni prireditve, ki jo bo povezovala Irena Dolinšek, bodo potekali gusarska animacija, prikazi pomorskih veščin, ogledi starih bark in ponudba morskih dobrot. Letos bo program obogatila tudi predstavitev 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske z večnamensko ladjo Triglav 11, odredom za specialno podvodno delovanje, vodom za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev in predstavniki Športne enote Slovenske vojske. »Sodelovanje na prireditvi je za nas zelo pomembno, saj si kader s pomorske šole želimo imeti svojih vrstah,« je na novinarski konferenci povedal major Andrej Pečar, namestnik poveljnika 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske.

V petek bodo otroci iz piranskih vrtcev na svetilniku izobesili gusarsko zastavo. Sledil bo prihod Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Na Tartinijevem trgu se mu bodo z nastopi poklonili dijaki GEPŠ, plesno akrobatska skupina Flip Piran in mladi gusarji. Sledil bo Neptunov prevzem oblasti nad Piranom. Petkov večer se bo zaključil z Neptunovim koncertom mladih glasbenikov.

V soboto bo od 10. ure dalje potekala delavnica filetiranja ter vlaganja rib z degustacijo. Pred prihodom Neptuna bo nastopila  Folklorna skupina VAL Piran, plesno akrobatska skupina Flip Piran in dijaki GEPŠ, potekalo pa bo tudi srečanje pomorščakov, ki bodo nagovorili dijake pomorske šole. Ob 17. uri bo Neptun v spremstvu gusarjev in novincev z pristal na glavnem pomolu v Piranu. Povorka se bo od pomola vila mimo Punte in Tartinijevega trga do ploščadi pred glavnim pomolom, kjer bo Neptun nagovoril navzoče. Sledil bo krst na pomolu pred Hotelom Piran in večerna pomorsko-gusarska zabava v Caffe Teatru.

V nedeljo ob 13. uri se bo prireditev zaključila s spustom gusarske zastave in predajo oblasti.

72. Pomorski krst organizira GEPŠ Piran v sodelovanju z Občino Piran, Turističnim združenjem Portorož, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran, Hotelom Piran, Caffe Teatrom, Skupnostjo Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Društvom ljubiteljev starih bark ter vrtci. Letošnja podoba Neptuna na zloženkah in majicah je delo slikarja Valentina Omana. Prireditev bo izpeljana ne glede na vreme.

Aktivnosti 72. Pomorskega krsta, praznika pomorstva so sofinancirane v okviru projekta MALA BARKA 2. Projekt je sofinanciran v okviru Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Glavni cilj projekta MALA BARKA 2 je ohranjanje, zaščita, promocija in razvoj pomorske dediščine obmejnega področja skozi valorizacijo po načelih trajnostnega turizma. 

Kontakt

Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si