Novice - Portorož in Piran

Vse novice

Praznik olja in bledeža v Padni

Ta konec tedna bo v Padni potekal že sedmi Praznik olja in bledeža, ki bo predstavil avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin.V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža, kot v teh krajih pravijo blitvi.

Prireditev, ki jo organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna, se bo pričela v soboto, 28. aprila. Stojnice z oljčnim oljem, bledežem in drugimi domačimi dobrotami bodo letos postavljene po vsej vasi, saj bodo vaščani ponovno odprli vrata svojih  dvorišč in kleti. Paket petih degustacijskih kuponov bo na voljo za pet evrov, paket desetih degustacijskih kuponov pa za deset evrov. Lokalne produkte z »nič kilometri« bo možno kupiti od 10:00 pa vse do 19:00 ure. Ob 11.00 bo slavnostna otvoritev praznika z glasbeno spremljavo pihalnega orkestra iz Buj. Občinstvo bosta nagovorila župan Občine Piran Peter Bossman, ki bo vas obiskal s podžupanjo Meiro Hot ter direktor TZ Portorož, mag. Igor Novel.

Letošnja novost bodo MasterChefove jedi. Ob 12:00 uri bodo po vasi zadišale dobrote moderne kuhinje iz domačih istrskih sestavin, ki jih bo v živo pripravil »kulinarični mojster« Darko Klemen. Za prizorišče si je izbral dvorišče družine Pucer, ki se lahko pohvali s prelepim razgledom na šavrinske griče.

Veliko aktivnosti bo namenjenih družinam in tistim, ki se radi rekreirajo. V soboto bo tako ob 11.30 organiziran brezplačen Spomladanski pohod za družine, ki bo potekal med oljčnimi nasadi in po gozdnih poteh od Padne, preko Nove vasi in vse do Sv. Petra. Povratek v Padno bo organiziran z avtobusom. Pohod bo vključeval obisk Tonine hiše v Sv. Petru, degustacijo istrskih dobrot, avtobusni prevoz in druga majhna presenečenja. Pospremila jih bo tudi psička, s katero se bodo preizkusili v lovu na tartufe.

Znana legenda pravi, da so Padenčani z blitvo zgradili zvonik. Zato je bledež tam najbolj cenjena jed. Bledežu se bomo poklonili v nedeljo na slavnostni maši v cerkvi Sv. Blaža. Za spoznavanje vasi in vaških zgodb bo oba dneva ob 16.00 organiziran voden ogled Padne in njenih skritih kotičkov.

Najmlajši bodo lahko v soboto in nedeljo na delavnici z Ingrid Grižonizdelovali okraske za vrt in teraso iz recikliranih materialov. V nedeljo bo obiskovalce še dodatno razvedrila gledališka predstava KD Dekani »Sreča iz Salomonovega oglasnika«.

V soboto bo med 9.00 in 16.00 uro na balinišču BK Mlinar v Padni potekal tudi balinarski turnir.

Zelo pestro bo tudi v večernih urah. V soboto bo na sporedu istrski večer s koncertom skupine Semikantá. Po vasi se bodo slišali zvoki kitare, mandoline in odlični vokali. V nedeljo bo v bližini gostišča Istranova organizirano kresovanje, na odru ob Kulturnem domu Božidarja Jakca pa bo ples s skupino Prizma in njihovimi nostalgičnimi ritmi.

Vse aktivnosti, predstave in koncerti bodo brezplačni. Poleg tega bodo tudi letos v času praznika organizirani brezplačni avtobusni prevozina relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto in nedeljo: ob 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00 in 19.00 (ob 10:30 in 15:00 dodaten odhod iz Strunjana). Zadnji odhod iz Padne bo ob 22.00.

Več o dogodku>>


Kontakt

Lea Šuligoj
T: +386 (0)5 674 82 62
M: +386 40 844 229
lea@portoroz.si