Podeželje - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Podeželje

Obdani z okusi podeželja

Le nekaj minut vožnje iz obalnih mest boste vstopili v svet starih istrskih vasic, obdanih z oljčnimi nasadi, vinogradi in sadovnjaki. Vse je zavito v mir in lagodnost. Stare kamnite hiše. Dobrosrčne stare ženice, ki komaj čakajo, da vam lahko pripovedujejo o dobrih starih časih. Kmetje, ki prizadevno obdelujejo strma pobočja. Človek bi lahko pomislil, da se je tu čas ustavil. Raziskujte bogata pobočja, ustavite se na lokalni pogostitvi s svežimi dobrotami Mediterana, prisluhnite spokojni zgodbi lahkotnega vetriča ali se za nekaj uric izgubite v slikoviti pokrajini.

Odkrijte pestrost podeželja. Dobrodošli! 

Odkrijte skrite kotičke

Napolnite dan z obiskom znamenitosti, ki dajo okoliškim vasicam poseben pečat.

Krkavški kamen
Krkavški kamen
Nad vasjo se nahaja skrivnostni, t.i. Krkavški kamen.
, 6274 Krkavče
Dolina reke Dragonje
Dolina reke Dragonje
Dolina je priljubljena izletniška točka tako za kolesarje kot pohodnike.
Kapelučina hiša, Nova vas nad Dragonjo
Kapelučina hiša, Nova vas nad Dragonjo
V Novi vasi nad Dragonjo je urejen vaški muzej Kapelučina hiša, poimenovan po zadnji gospodinji Ančki Kapeloča. 
Nova vas nad Dragonjo 48, 6333 Sečovlje
+386 (0)40 615 614
Etnološka zbirka Tonina hiša
Etnološka zbirka Tonina hiša
Etnološka zbirka nosi ime po domačinki in zadnji lastnici Toni Gorela.
Sv. Peter 84, 6333 Sečovlje
+386 (0)5 671 00 40
http://www.pomorskimuzej.si/sl/tonina-hisa
Hiša Vrešje
Hiša Vrešje
Hiša Vrešje je tradicionalna istrska hiša, kjer vas bo sprejela Šavrinka v istrski noši. 
Krkavče 68, 6274 Krkavče
+386 (0)5 656 70 70;+386 (0)31 603 840
reja.ondina@siol.net

Odkrijte istrske vasice

Nova vas nad Dragonjo

Nova vas nad Dragonjo

Strnjeno naselje na griču nad Dragonjo kar žari v soju številnih elementov istrske arhitekture ter že dolgo prisotne tradicije oljkarstva in vinogradništva. Posebnost te male istrske vasi so zagotovo velika kamnita dvorišča, ki pričajo o živahnem vaškem življenju v preteklosti. Pomembno vlogo pri oblikovanju današnje podobe vasi je nedvomno imelo kmetijstvo. Ustno izročilo celo pravi, da je vaščanom uspelo zgraditi cerkveni zvonik z izkupičkom od prodaje istrskega česna. V spomin na ta dogodek še dandanes v poletnih mesecih organizirajo Praznik vina in česna.

Nova vas je tudi ena izmed redkih vasi v Slovenski Istri z ohranjenim starim vodnim virom (zajetjem), kjer so možje nekoč pojili živino, ženske pa prale perilo.
Padna

Padna

Želite obiskati zares tipično istrsko vasico? Odpravite se v Padno! Strnjeno pozidana vas je v celoti ohranila tradicionalno tipično podobo istrske vasi in je zato tudi spomeniško zaščitena. Padna leži v osrčju Šavrinskega gričevja in služi kot izvrstna razgledna točka, saj od tod segajo pogledi vse od morja do Alp.

Pot do vasice je poraščena z oljčnimi nasadi, v katerih najdemo tudi že 300 let stare rastline. Vaščani se radi pohvalijo s svojim odličnim (in večkrat nagrajenim) oljčnim oljem, katerega lahko vsako leto pokusite na spomladanskem Prazniku olja in bledeža. »Bledež« (oz. blitva) je v zgodovini vasice odigral pomembno vlogo, saj so z izkupičkom prodaje domačini dogradili zvonik ob vaški cerkvi.
Sv. Peter

Sv. Peter

Med tremi istrskimi vasmi v piranskem zaledju je Sv. Peter najbližje srednjeveškemu Piranu. Leži na visoki vzpetini nad dolino reke Dragonje, od koder pogled sega vse do Piranskega zaliva. Največja znamenitost vasice je zagotovo v etnološki muzej Tonina hiša. Obisk te tradicionalne istrske kamnite hiše vas bo popeljal v življenje, kot so ga poznali nekoč, vključno z dobro ohranjeno »torklo« – stiskalnico oljk – in prikazom nekdanje kmečke kuhinje.

Sv.Peter je zanimiv v vseh letnih časih. Še posebej poln doživetij pa je 29. junija, ko vaščani praznujejo god zavetnika sv. Petra, po katerem je vas dobila ime. Na ta dan je ob koncu maše procesija po ulicah s kipom sv. Petra. Zvečer ji sledi »šagra«, tradicionalna istrska zabava s plesom.