Od novembra do junija je na podeželju Slovenske Istre čas za bogate kmečke osmice.
Osmica je primorska posebnost, ki kmetom omogoča, da na svoji domačiji ponudijo lastno vino in domače jedi. V času osmice domačija široko odpre vrata ter naključnim obiskovalcem in iskalcem domačega kulinaričnega razvajanja izkaže svoje gostoljubje. Kmetje na osmicah običajno postrežejo domač pršut, kruh iz krušne peči, klobase, ombolo z zeljem, bobiče, njoke, zelenjavo in domače sladice. V kolikor na svoji poti raziskovanja Slovenske Istre zasledite oznako za osmico, izkoristite priložnost za domačo pojedino, saj osmica obratuje samo kratek čas, vsaka domačija pa lahko organizira le eno ali dve osmici na leto.
K domačijam, kjer trenutno poteka osmica, vas bodo ob cesti usmerile fraske. To so tipične oznake z zašiljenimi, lesenimi deščicami, ki so na Koprskem pogosto okrašene z navzdol obrnjenimi lovorjevimi vejicami. V kolikor želite obisk osmice vnaprej načrtovati, si lahko pomagate s spodnjim seznamom turističnih kmetij in domačij, kjer se običajno odvijajo osmice.