Zelena dejstva - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Zelena dejstva

V objemu solin

Portorož in Piran sta geografsko umeščena med dvoje solin, Strunjanske na eni in Sečoveljske na drugi strani. Oba krajinska parka skrbita za ohranjanje biotske raznovrstnosti in krajinske pestrosti.

Soline z vetrom v laseh

Obiskovalci Krajinskega parka Sečoveljske soline se lahko s kolesi brezplačno podajo do muzeja solinarstva in naprej na ogled solin.

Morje, ki poka od zdravja

Jadransko morje se uvršča med najbolj zdrava morja na svetu. Večina lokalnih kopališč in marina vsako leto prejmejo modro zastavo, ki je mednarodni ekološki simbol kakovosti za naravna kopališča in marine.

Najdaljši odsek neokrnjene obale

Najznačilnejši del Krajinskega parka Strunjan je do 80 metrov visok Strunjanski klif, ki je skupaj s poraščenim robom in 200-metrskim pasom morja pod njim razglašen za naravni rezervat. To je hkrati najdaljši odsek neokrnjene obale na celotni 130-kilometrski obalni liniji med Gradežem v Italiji in Savudrijo na Hrvaškem, s katero je zamejen Tržaški zaliv. Prepadne stene in prodna obala ob vznožju klifa so v celoti prepuščeni naravnim procesom, kjer morje, dež in veter neutrudno preoblikujejo krušljive plasti kamnin in jim rišejo nove poteze.

Mogočen pinijev drevored

Dvostranski drevored 110 pinij, ki je del Krajinskega parka Strunjan, je najdaljši in najbolje ohranjen v Sloveniji. Leta 2004 je bil zaščiten ter razglašen za naravni spomenik.

Skrivnost piranske soli

Solinarji piransko sol pridelujejo po 700 let starem postopku in jo še vedno žanjejo ročno s tradicionalnim orodjem. Največja skrivnost kakovosti in naravne bele barve soli iz Sečoveljskih in Strunjanskih solin so ilovnata tla solnih polj, ki so pokrita s tanko plastjo petole, to je nekaj milimetrov debela podlaga iz biosedimenta, ki jo tvorijo minerali in mikroorganizmi. To je »živa« snov polna mikroorganizmov in alg, ki se po nanosu strdi in nato pri pobiranju soli poskrbi, da se blato ne meša s soljo, hkrati pa zagotovi, da je sol bogatejša z minerali.

Vdihnite zdravje in mladost!

Portorož in Piran z obeh strani obdajata soline, in sicer, Krajinski park Strunjan in Krajinski park Sečoveljske soline, kjer so še vedno aktivno pridobiva sol na tradicionalen način s pomočjo petole. Količina proizvedenega kisika petole na enaki površini ustreza količini proizvedenega kisika tropskega pragozda višine 30 do 40 m, kar bogati naš zrak. Ta posebna mikroklima plemeniti zrak, ki je po vsebnosti antioksidantov najbogatejši v Evropi!

Prestižni solni cvet

Solni cvet nastaja na površini slanice iz kristalov soli, ki tvorijo značilno navzdol obrnjeno piramidno strukturo v obliki tanke, krhke skorje. Solni cvet lahko kristalizira v celotnem kristalizacijskem območju soli, vendar najkakovostnejši raste ob višji koncentraciji slanice. Je bele do rahlo rožnate barve.

Zdravilna moč s tradicijo

Bogastvo lokalnih naravnih zdravilnih faktorjev Portoroža in Pirana so že v 13. stoletju uporabljali Benediktinci. Portorož je bil že v tistih časih znan kot zdraviliški kraj, v katerem so menihi iz samostana sv. Lovrenca zdravili z morsko vodo in s slanico. Zdravilni učinki pri boleznih, kot so revmatizem, vodenica, škrofuloza, debelost in rane, so bili znani po bližnji in daljni okolici. Portorož pa je bil z državnim zakonom avstro-ogrskega notranjega ministrstva tudi uradno razglašen za zdraviliški kraj 25. julija 1897.

Lokalne dobrote skozi vse leto

Dolina Dragonje in Šavrinski griči v piranskem zaledju so skozi celo leto vir kakovostne lokalno pridelane zelenjave in sadja.

Priznano olje avtohtonih piranskih oljk

Piransko zaledje je pravi raj za oljkarstvo. Tukaj rastejo številne avtohtone sorte oljk, kot so piranska komuna ali rosulja, piranska žižula, piranski zmartel ali mortino, piranska štorta, piranska mata, piranska črnica in piranska buga. Veličastne lepotice lahko občudujete tudi v parku Forma Viva pri Portorožu. Zaradi specifičnih podnebnih razmer na tem območju je istrsko oljčno olje znano po svojem posebnem okusu tudi izven meja.