Doživetja - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Vodena degustacija oljčnega olja z razgledom na Krajinski park Sečoveljske Soline

Podajte se na očarljivo potovanje v slovensko Istro, kamor vas s slikovitih Seških pobočij polotoka Seča vabi Ekološka Kmetija Gramona. Doživite očarljivo preobrazbo od nežnih cvetov do bogate letine oljk, spektakel, ki se odvija skozi vse 4 letne čase in ponuja vpogled v živahno življenje kmetije, ne glede na to, kdaj se odločite za obisk.
/default/dozivetja/Gramona/
27 € / osebo
destination_badge3.png

CENA VKLJUČUJE: 
  • raziskovanje očarljivih oljčnih nasadov na vodenem ogledu
  • vodeno pokušino ki vključuje tri različne sorte ekoloških oljčnih olj 
  • pridobivanje znanja o pridelavi oljčnega olja in prepoznavanju njegove kakovosti
  • izbor lokalnih dobrot, vključno s svežim kruhom, solato caprese, vloženimi oljkami in kanapeji s pašteto iz oljlk
  • osvežilno pijačo, vključno z domačim bezgovim sokom in kozarcem najboljše lokalne Malvazije
REZERVIRAJ SVOJ OBISK

Vas zanima skrivnost izdelave vrhunskega oljčnega olja?

Raziskujte njegov nastanek in uživajte v pokušini zlatega eliksirja na Ekološki Kmetiji Gramona.

Podajte se na očarljivo potovanje v slovensko Istro, kjer s slikovitih južnih pobočij polotoka Seča vabi ekološka oljčna kmetija Gramona. Doživite čarobno preobrazbo od nežnih cvetov do obilne letine oljk, spektakel, ki se odvija skozi vse letne čase in nudi vpogled v živahno življenje kmetije, ne glede na čas vašega obiska.

Gre za več kot le gurmansko vodenje po oljčnikih - je vpogled v bogato tradicijo družine, ki na edinstven način obdeluje zemljo na ekološki in regenerativen način. Na kmetiji živijo štiri generacije, od lastnikovh otrok do njihovega pradedka, ki je kljub svoji častitljivi starosti še vedno aktiven na kmetiji. Pridružite se Nini, ki vas bo vodila skozi razprostranjene oljčne nasade z razgledom na očarljiv Krajinski park Sečoveljske soline.


Pridružite se nam na edinstvenem doživetju, ki poteka ob torkih, četrtkih in sobotah, od sredine marca do konca oktobra. Obvezna je rezervacija vašega obiska vsaj 24 ur pred začetkom. Na voljo je tudi možnost organizacije individualnega ogleda oljčnih nasadov po vaših željah, glede na razpoložljivost. Zaradi zagotavljanja kakovosti doživetja je število udeležencev omejeno na 12 oseb. Doživetje in vodenje se izvaja v slovenščini, italijanščini in angleščini.

Ekološka Kmetija Gramona skozi letne čase

Od sredine marca do maja, boste priča skrbnemu postopku obrezovanja oljk, ključnemu koraku za zagotavljanje zdravja in produktivnosti dreves. Družina Gramona, zavezana k nenehnim izboljšavam, vlaga veliko truda v izboljšanje kakovosti tal, saj verjamejo, da boljša tla prinašajo boljše in okusnejše pridelke. Morda boste doživeli tudi praktično pripravo vročega komposta, ki neguje tla za prihajajočo letino.

April prinese prebujanje nežnih popkov, ki se razcvetijo v vsej svoji lepoti. Pridružijo se jim travniške cvetlice in ustvarijo slikovito mavrico barv na ekološki oljčni kmetiji Gramona. Maj prinese spektakel cvetenja oljk, ko drobni cvetovi krasijo nasade. A ta nežni podeželjski ples ima edinstven preobrat – samo 5-10% teh cvetov se razvije v želene oljčne sadeže. Maj in junij postaneta ključna meseca, ki ponudita vpogled v potencialno letino.

Raziskujte nasade na kmetiji, kjer izstopa priznana istrska belica, lokalna sorta oljke. Med oljkami različni sadeži, zelišča in prelepe rože v spomladanskem in jesenskem času dodajajo poseben vonj in čar. Obnovljena suhozidna terasa, okrašena s spomladanskimi cvetovi, nudi slikovito ozadje za vašo avanturo.

Odkrijte nepričakovano lepoto sredi oljčnih nasadov – orhideje, ki cvetijo ob oljkah. Zapleten ples se odvija med naravo in kmetovanjem ter ustvarja harmonično mešanico kmetijske tradicije in trajnostnih praks.

V poletni vročini oljke potrpežljivo čakajo na boljše čase in jesenske deževne dni, ohranjajoč dragocene sadeže. Kljub vročini, si družina Gramona krajša dneve z letnim obrezovanjem - mlade veje bohotivke ne obrodijo sadu in z njihovim odstranjevanjem zagotovimo bolj zračno krošnjo in lažjo žetev. Obisk kmetije poleti je lahko idealna dnevna aktivnost, še posebej v opoldanskih urah, ko je prevroče za plažo. Prijeten sprehod med vrstami oljk, iskanje zatočišča v senci dvorišča in tople arome sredozemskih zelišč ter dreves je lahko skoraj terapevtska izkušnja.

Ko nastopi jesen, se istrski hribi prebudijo z najpomembnejšim obredomobiranjem oljk na Ekološki Kmetiji Gramona. Tihi poletni dnevi se preobrazijo v živahno jesensko kmetovanje, kar označuje vrhunec skrbnega celoletnega negovanja oljčnih dreves. Sezona obiranja običajno poteka od oktobra do novembra, odvisno od sorte oljk in lokalnega podnebja. Pričakovanje se stopnjuje, ko prve oljke dobijo pravi, zrel odtenek, kar napoveduje začetek dolgo pričakovane tradicije ročnega obiranja.

Individualna vodena degustacija oljčnega olja na Ekološki Kmetiji Gramona

Vaše popotovanje se začne z vodeno degustacijo ekološkega oljčnega olja na Ekološki Kmetiji Gramona, zlatega eliksirja, znanega po svoji izjemni kakovosti.

Poleg zgodovine oljkarstva, ekoloških in regenerativnih kmetijskih praks se boste poglobili v prepoznavanje kakovostnega oljčnega olja in se naučili vse o pridelavi oljk od drevesa do mize ter o zdravstvenih koristih oljčnega olja.

Razvajajte svoje čute z okusi lokalnih oljčnih dobrot, spremljanih s kozarcem izbranega vina, ki vas bo popeljalo v samo srce Sredozemlja.

Po izjemnem pokušanju se pridružite vodenemu ogledu skozi slikovite oljčne nasade, kjer sonce, morski veter in mikroklima solin dajejo oljkam neprimerljiv okus. Sodobne trajnostne prakse se brezhibno prepletajo s starodavnimi tradicijami, kar se kaže v aromatičnih oljčnih oljih in odlični ponudbi ekoloških gurmanskih izdelkov.

Obisk zaključite s sproščujočim sprehodom skozi dišeče oljčne nasade, ki razkrivajo dih jemajočo panoramo Krajinskega parka Sečoveljske soline. Doživite zrak, nasičen s soljo, in se uživajte pod sončnimi žarki, ki ustvarjajo posebne pogoje za gojenje oljk.

Ne zamudite priložnosti, da del te izjemne izkušnje odnesete s seboj domov. Ekološka Kmetija Gramona vas vabi, da raziščete njihovo gurmansko trgovino, kjer vas čaka nabor cenjenih izdelkov. Izkoristite priložnost, da svoj dom napolnite z okusi slovenske Istre in ponovno doživite čarobnost družinske in ekološke kmetije Gramona.

Pridružite se nam na tem popolnem doživetju na Ekološki Kmetiji Gramona, kjer se prepletajo sezonski ritem narave, izzivi kmetovanja in predanost trajnosti. Rezervirajte svoj voden ogled in degustacijo zdaj ter postanite del potovanja, ki presega vsakdan, kjer vsak letni čas, vsak cvet in vsaka oljka pripovedujejo zgodbo o vztrajnosti in iskanju odličnosti.