Dediščina in zgodovina - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Gledališče Tartini

/default/import/kongresni_centri/avditorij_portoroz/

Gledališče Tartini je lep primer fin-de-sieclovske umetnine v mešanici historizma in secesije iz začetka 20. st. Stavbo je zasnoval tržaški arhitekt Giacomo Zammattio, notranje dekoracije so zaupali tržaškemu slikarju Napoleoneu Cozziju, ki je pred tem sodeloval pri dekoriranju gledališča Politeama Rossetti v Trstu. 

Odprli so ga 27. marca 1910 in ga posvetili slavnemu piranskemu violinistu; tega dne so v gledališču uprizorili tragedijo Fedra Umberta Bozzinija. 

Gledališče so meščani uporabljali tudi za predvajanje nemih kinematografskih predstav, pozneje pa je vse bolj dobivalo značaj mestne dvorane, v kateri so prirejali razna srečanja in praznovanja. 

Danes v Gledališču Tartini potekajo številne kulturne prireditve, ponuja pa tudi možnost organizacije poslovnih dogodkov. 

Gledališče je namenjeno koncertomgledališkim predstavam, recitacijam, večmedijskim predstavam, simpozijem, konferencam ipd. Z demontažo stolov je prizorišče primerno tudi za plesne prireditve, sprejeme in gala večerje

Oder meri 80 m2, portalna odprtina odra pa 7 m. V parterju dvorane je nameščenih 180 sedežev, na balkonu, v ložah in na galeriji pa še 83 sedežev. Sedišč je tako skupaj 263.