Kakijeva jesenska poezija - Portorož in Piran

Kakijeva jesenska poezija

MASKARPOEJEV MOUSSE S KAKIJEVO SREDICO

Sredica:

  • 1 zreli kaki

Kaki olupimo in ga zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kašo. Kakijev pire vlijemo v majhne silikonske modelčke in zmrznemo.

Mascarpone mousse:

  • 1 vanilijev strok
  • 50 g sladkorja
  • 3 g želatine
  • 3 rumenjaki
  • 100 g maskarponeja
  • 50 g sladke smetane

Sladko smetano stepemo in jo zmešamo z maskarponejem in sredico vanilije. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladkor in rumenjak stepamo na sopari, do 65 stopinj celzija. V topli jajčni kremi stopimo žeatino in zmešamo s pripravljeno maskarponejevo mešanico. Kremo razporedimo v silikonske modelčke, v sredino vtisnemo zarmznjeno kakijevo sredico in zamrznemo. Vzamemo iz silikonskega modelčka in počakamo, da se odmrzne.

LEŠNIKOV BISKVIT Z LIMONO

  • 40 g mletih lešnikov
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 34 g moke
  • 60 g beljakov
  • 70 g masla
  • Lupina 1 limone
  • Ščep soli

Maslo stopimo. Vse suhe sestavine zmešamo v posodi. Suhim sestavinam dodamo stopljeno maslo in tekočoi beljak. Zmešamo z metlico in razporedimo v majhen pekač. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj približno 20 minut. Ohlajenega narežemo na koščke.

KAKIJEV ŽELE

  • 1 mehek kaki
  • 4 g želatine

Kaki olupimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo pire. Želatino namočimo v hladni vodi. Pire rahlo segrejemo in v njem raztopimo želatino. Razporedimo v modelčke in počakamo, da želira.

KAKIJEV SORBET

  • 5 zrelih kakijev
  • 100 g vode
  • Sok 1 limone
  • 40 g sladkorja
  • 4 g stabilizatorja
  • Ščep kardamoma

Kakije olupimo in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pireju dodamo limonin sok in kardamom. Vodo, sladkor in stabilizator zmešamo z metlico in zavremo. Vročo mešanico dodamo pireju in zmrznemo.

PRAH OLJČNEGA OLJA

  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2-3 žlice maltodekstrina.

Obe sestavini zmešamo z metlico, da dobimo prah.

SOLČNI CVET S CITRUSI

  • 10 g solnega cveta
  • 2 g limonine lupinice
  • 2 g pomarančne lupinice

Lupinice zmešamo s solnim cvetom in pustimo čez noč, da se eterična olja sprostijo v sol.

KAKIJEVA OMAKA

  • 50 g kakijevega pireja

Za dekoracijo:

  • Jedilno cvetje
  • Melisa ali meta
  • Čokoladna dekoracija