Aleš Grašič - Portorož in Piran

Aleš Grašič

Čarovnik mediteranskih okusov

Kje kuha?
Grand hotel Bernardin ****

Vizija kuhinje
Fokus na naravnih sestavinah in ustvarjanje okusov z mediteransko italijanskim pridihom.

Kaj ga navdihuje?
Ljubezen do minimalizma in tekstur v kombinaciji z molekularno kuhinjo.

Najljubša jed?
Enostavna in preprosta ... testenine "bavette" s paradižnikovo omako s svežo baziliko ter pravim parmezanom. 

 

Pri Alešu, chefu kuhinje v Grand Hotel Bernardin 5*, najprej opazite to, da je zaljubljen v svoje delo. Uživa v sestavljanju menijev, krožnikov in okusov, ki temeljijo na lokalnih sestavinah. Če želite popolno rižoto, ki jo pohvalijo tudi najbolj zahtevni italijanski gostje ali pa odličen ribji carpaccio, ribji file in dih jemajočo sladico, potem bo Grand Hotel Bernardin prava destinacija za vas.

Vizija kuhinje v Grand hotelu Bernardin je fokus na naravnih sestavinah in ustvarjanje okusov z mediteransko italijanskim pridihom. Vodilo ostaja ... manj je več ... zato naš chef zaprisega na lokalne jedi s pridihom sodobnosti.
Zgodilo se je spontano, naravno in nenačrtovano ... že v času šolanja je preraslo v ljubezen. Aleš je prvič kuhal v osnovni šoli in kot vsak nadobuden osnovnošolec je začel s pudingi iz vrečke. Ob koncu gostinske šole v Mariboru je puding prerasel v pire krompir in špinačo. Po šolanju v gostinski šoli je imel že pri 18. letih prakso v Grand hotelu Bernardin. Sledilo je samoizpopolnjevanje, kuharske delavnice v Chioggi, izmenjava pri kuharju Binetu Volčiču, dopolnjevanje s kuharskimi oddajami. Pri spreminjanju v kuharskega chefa gre za proces zorenja in nenehne prakse, izkušenj ter želje po ustvarjanju in nadgrajevanju dela do popolnosti. Aleša navdihuje ljubezen do minimalizma in teksture v kombinaciji z molekularno kuhinjo. Pritegnejo ga urejeni prostori, natančnost in organiziranost. Prepričan je, da sta red in disciplina osnova za kakovost. V popolni kuhinji je potrebna vizija in dovršenost na krožniku, ki nastaja v kaosu nenehnega izpopolnjevanja jedi. Le testiranje okusov in tehnik ter ponavljanje in iskanje rešitev privede do končne popolne sinergije okusa in videza.