Istrski recepti - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Istrski recepti

Hroštule in refoškove palačinke

Hroštule in refoškove palačinke
Sestavine
  • 500 g bele moke
  • 100 g sladkorja
  • 0,5 dcl oljčnega olja
  • kozarček tropinovca (žganja)
  • ščepec soli
  • olje za cvrtje
  • sladkor za posipanje
  • jajca
  • moka
  • ščepec soli
  • nekaj žlic mleka
  • refošk
  • jabolka
  • sladkor
  • cimet
  • oljčno olje
  • maslo
  • krušne drobtine
  • vanilin sladkor

Priprava

Hroštule

Na mizo damo moko in na sredini naredimo vdolbino, v katero damo sladkor, oljčno olje, tropinovec in ščepec soli. Zamesimo testo in ga razdelimo na več delov, ki jih razvaljamo, narežemo na trakove in oblikujemo po želji. Cvremo v precejšnji količini vročega olja, dokler ne porumenijo. Nato jih vzamemo iz ponve in potresemo z mletim sladkorjem.

Refoškove palačinke

Maso pripravimo tako, da stepemo jajca, sol in malo mleka. Nato izmenično dodajamo moko in refošk ter stepamo, dokler ne dobimo primerno goste mase.

Za nadev popražimo naribana jabolka s sladkorjem in cimetom (jabolčna čežana), lahko pa namesto čežane uporabimo marmelado (npr. slivovo).

Palačinke spečemo na kapljici oljčnega olja, premažemo z nadevom in zavijemo. Prelijemo jih s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine, dodamo vanilin sladkor, prelijemo z refoškom, premešamo in malo pokuhamo.