Priprava
Hroštule
Na mizo damo moko in na sredini naredimo vdolbino, v katero damo sladkor, oljčno olje, tropinovec in ščepec soli. Zamesimo testo in ga razdelimo na več delov, ki jih razvaljamo, narežemo na trakove in oblikujemo po želji. Cvremo v precejšnji količini vročega olja, dokler ne porumenijo. Nato jih vzamemo iz ponve in potresemo z mletim sladkorjem.
Refoškove palačinke
Maso pripravimo tako, da stepemo jajca, sol in malo mleka. Nato izmenično dodajamo moko in refošk ter stepamo, dokler ne dobimo primerno goste mase.
Za nadev popražimo naribana jabolka s sladkorjem in cimetom (jabolčna čežana), lahko pa namesto čežane uporabimo marmelado (npr. slivovo).
Palačinke spečemo na kapljici oljčnega olja, premažemo z nadevom in zavijemo. Prelijemo jih s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine, dodamo vanilin sladkor, prelijemo z refoškom, premešamo in malo pokuhamo.