Istrski recepti - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Istrski recepti

Piranski brancin v soli

Piranski brancin v soli
Sestavine
  • 2 piranska brancina – približno 0,6 – 0,8 kg ali
  • 1 piranski brancin – približno 0,8 – 1,2 kg
  • 3 kg soli za peko
  • 2 jajčna beljaka
  • dve žlici moke
  • krompir
  • oljčno olje
  • česen
  • vejica rožmarina, najbolje svežega
  • sveže mlet poper

Priprava

Ribo očistimo, vendar ne oluskamo, rahlo speremo in osušimo s papirnato brisačo. Na pekač nanesemo podlago iz približno 1 cm soli za peko, nanjo položimo ribo. Po želji lahko damo v trebušno votlino ribe malo oljčnega olja in vejico rožmarina in/ali česna. Rez na trebušni votlini prekrijemo s koščkom folije, da preprečimo neposredni stik ribjega mesa s soljo.

Nato ribo v celoti prekrijemo s preostalo soljo, približno 1 cm ali več na debelo. Po želji (močno priporočamo) lahko v sol zakopljemo tudi nekaj opranih, neolupljenih na pol kuhanih krompirjev. Pekač prestavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo od 30 do 60 minut pri 200 do 220 stopinjah (odvisno od velikosti ribe). Med peko sol nekoliko porjavi in otrdi.

Po končani peki skorjo – slani oklep razbijemo z nožem ali s kuhinjskim kladivom in sol čim bolje odstranimo z ribe, tako da se vidi celotna polovica brancina. Nato odstranimo kožo (ki ni užitna, saj vsebuje luske), tako da jo z nožem ali vilicami zarežemo na hrbtu od hrbtnih plavutih od glave do repa, na trebušni strani odstranimo folijo in kožo zarežemo tik ob trebušnih plavutih do repa. Kožo, ki se z lahkoto odlepi od mesa, nato enostavno dvignemo ali navijemo na vilice (pri tem pazimo, da nam ne pade preveč soli na izpostavljeno meso). Ko je zgornja stran ribe olupljena, lahko meso s te strani ribe serviramo. Nato odstranimo kosti in glavo in tako očistimo meso še z druge strani ribe.

Če je riba ravno prav kuhana/pečena, se meso ne prijema kosti. V kolikor želimo, da bo slani oklep, ki nastane okoli ribe po peki, še trši in nekoliko bolj rjavkast naredimo v skledi iz soli za peko in dveh jajčnih beljakov grobo maso. Dodamo lahko tudi dve žlici moke. V vseh primerih se riba speče enako dobro, razlika je le v trudu, ki ga moramo vložiti v razbijanje in odstranjevanje slanega oklepa med serviranjem.

Po želji lahko čez očiščeno ribje meso prelijemo malo nežnega oljčnega olja, ki še poudari odličen a zelo blag okus brancina v soli.

Kot priloga se odlično prileže krompir, pečen v soli, ali blitva s krompirjem.