Istrski recepti - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Istrski recepti

Pedoči (klapavice) na buzaro

Pedoči (klapavice) na buzaro
Sestavine
  • 1 kg klapavic – pedočev
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 3 - 4 žlice drobtin
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • Piranska sol
  • 3 - 5 strokov česna
  • 1 šopek peteršilja

Priprava

S školjkami ravnamo izredno previdno. Sveže školjke morajo biti zaprte.
Školjke temeljito očistimo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo.
V široki posodi segrejemo olje, na katerem na hitro premešamo sesekljan česen.
Dodamo žlico drobtin, polovico sesekljanega peteršilja in belo vino ter zavremo.
V posodo stresemo školjke, ki jih potresemo s preostalim peteršiljem. Posodo pokrijemo, školjke pa pri visoki temperaturi kuhamo 10 minut. Med kuhanjem posodo nekajkrat potresemo.
Školjke pretresemo v segreto skledo. Omaki primešamo preostale drobtine in malo soli. Kuhajmo minuto, dve, potem pa omako polijemo po školjkah.