Tartini 250 - Portorož in Piran

Tartini 250

O Tartiniju

Giuseppe Tartini, svetovno znan skladatelj in violinist, ki se je v Piranu rodil in odraščal, krasi svoje rodno mesto na vsakem koraku. Njegov spomenik stoji na glavnem trgu, v neposredni bližini pa je tudi njegova rojstna hiša, ki je odprta za obiskovalce in na ogled postavlja njegovo violino. V čast svojemu velikemu virtuozu mesto že vrsto leto vsako poletje prireja Tartinijev glasbeni festival, ki poteka v izjemno akustičnem križnem hodniku minoritskega samostana. 

Vrniti Tartiniju prepoznavnost, ga zasidrati v zavest doma in nato s polnimi jadri ponesti do že prekaljenih poznavalcev baročne klasične glasbe – gorečih oboževalcev našega najuglednejšega občana – ter osvojiti nove kraje in ljudi,kjer še niso slišali zanj, so ambiciozni temelji za prihodnost, na katerih postavljamo 250. obletnico Tartinijeve smrti.
Novice

Novice

Sledite novicam v Tartinijevem letu.
Dogodki

Dogodki

Udeležite se številnih dogodkov, posvečenih Tartiniju.
Podporniki projekta

Podporniki projekta

Sodelujoči partnerji Tartini 250.

Odkrijte Tartinijevo zgodbo

Giuseppe Tartini se je iz Pirana preselil v Padovo, še pred tem pa je veliko potoval, predvsem zaradi študija in koncertne kariere. Bil je prvi violinist Evrope: s svojimi raziskavami in didaktičnimi metodami je močno vplival na izvajalsko tehniko in na glasbeno umetnost v času razsvetljenstva.

Giuseppe Tartini se je rodil leta 1692 v Piranu (v današnji Sloveniji), umrl pa leta 1770 v današnji Italiji, v Padovi. V njegovem času sta obe mesti pripadali Beneški republiki. Tartini je izhajal iz bogate in ugledne piranske družine; v mladosti je veliko potoval: bil je v Anconi, Assisiju, Rimu, Bologni, Benetkah, Fanu, Milanu in Palermu. Njegova potovanja, ki jih je omenjal tudi v svojih zapisih, so kmalu začela buriti domišljijo ljudi; s Tartinijevim likom so povezane številne legende, med katerimi je najslavnejša tista o nastanku Vražjega trilčka.

Več o Tartinijevem življenju najdete na spletni strani projekta tARTini >


Projekt Tartini 250 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. 


Generalni sponzor projekta Tartini 250 je Generali zavarovalnica d. d., ki s svojo podporo 
omogoča izvedbo izbranih kulturno-umetniških vsebin v okviru enoletnega projekta.