20. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Dogodki

20. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija
Etnološko izobraževalna in kulturna prireditev s kulinariko
Datum
19.4.2024 - 21.4.2024 ()
Lokacija
Piran in Krajinski park Sečoveljske soline
Tip
koncert
,
gastronomija
,
kultura
,
izobraževanje
,
razstava
,
sejem
,
festival
,
zabava
,
splošno
,
glasba
,
predstava

Dobrodošli na prazniku, kjer se boste zabavali, družili in veliko novega naučili.

Solinarstvo je bilo v tisočletni zgodovini Pirana pomembna gospodarska panoga, zato je solinarski praznik eden najpomembnejših poklonov zgodovini in identiteti mesta ter njegovim prebivalcem. Ker so leta 1343 Pirančani za zavetnika izbrali sv. Jurija, ki je, sodeč po legendi, mesto in meščane rešil pred katastrofalnim neurjem, prireditev nosi ime "Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija".

Tradicionalno solinarstvo, ki je še danes ohranjeno prav v piranskih solinah, je samo po sebi ekološko in trajnostno. Soline so s svojim rastlinstvom in živalstvom cavazal (pot, smerokaz), kako moramo skrbeti za naravo, da bomo nato ljudje z njeno pomočjo (po)skrbeli tudi zase.

Jubilejni, 20. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija sovpada tudi s Svetovnim dnem Zemlje.  22. aprila namreč po vsem svetu potekajo dejavnosti, pobude in ukrepi za boljšo prihodnost našega planeta. Zato se bomo tudi na naši prireditvi s pomočjo strokovnjakov posvetili temi "svet brez plastike".

SOLINARSKI LABIRINT IN DELAVNICE NA "KAVEDINIH": Na Tartinijevem trgu, ki je za mnoge dnevna soba Pirana in ki je tudi znan kot najlepši slovenski obmorski trg, bo postavljen "Solinarski labirint", sestavljen iz kavedinov/delavnic. Tu se boste lahko veliko naučili o solinarstvusoliekologijirastlinah in živalih, ki živijo v solinah, kot tudi o mikroplastiki, ki se zajeda v naš vsakdan. Lahko se boste preizkusili v delu s tradicionalnim lesenim solinarskim orodjem in drugimi starimi obrtmi ter kozmetičnimi storitvami, ki vključujejo sol.

PREDAVANJA STROKOVNJAKOV: Znatiželjni boste na Tartinijevem trgu lahko prisluhnili priznanim strokovnjakom in strokovnjakinjam s področja solinarstva ter varstva naravne in kulturne dediščine, ki nas bodo popeljali skozi zgodovino solinarstva in človekovega vpliva na morje.

SOLNI KRISTAL IN SONCE: Solinarji pravijo, da je vsak solni kristal edinstven. Ali to drži, boste lahko sami preverili s pomočjo mikroskopa. Če vam bo sreča naklonjena, boste lahko s teleskopom opazovali makrokozmos: izbruhe na soncu, med katerimi se s sončeve površine dvigne kar milijarda ton delcev, ki jih v vesolje odnese s hitrostjo 1,6 milijona kilometrov na uro. 

SOLINARSKI PROIZVODI IN KULINARIKA: Na Tartinijevem trgu bodo stojnice z okoliškimi proizvodi in kmetijskimi pridelki. Gostinci pa bodo v svojih kavedinih poskrbeli za utrujene in lačne "solinarje".

ŠČEPEC SOLI ZA SREČO: Iz kavedina boste lahko vzeli ščepec soli, za srečo ali za v juho. A pozor: stara istrska vraža pravi, da se sol ne podarja, ker naj bi to prineslo nesrečo. Lahko se proda ali pa posodi. Zato le pripravite kak kovanček!

POSTANI SOLINAR OZ. SOLINARKA ZA EN DAN: Na 20. Solinarskem prazniku ob prazniku sv. Jurija vam uresničimo željo postati solinar oziroma solinarka za en dan. Vsak se bo lahko preizkusil v nagradnih igrah, v solinarskem kvizu in okušanju piranske soli. Ob zaključku bodo novi solinarji in solinarke prejeli tudi spominsko priznanje

program in več informacij
Org.: Avditorij Portorož s podporo Občine Piran, Turističnega združenja Portorož in Okolja Piran