57. MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE - Portorož in Piran
Na glavno vsebino
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Show menu

Dogodki

57. MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE
Vabljeni na mednarodni slikarski Ex-tempore.
Datum
27.8.2022 - 3.9.2022 ()
Lokacija
Tip
kultura
,
razstava
,
splošno

Ex-tempore Piran je eden najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri,  prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji. Udeležujejo se ga akademsko formirani ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva, ki prihajajo iz Slovenije in različnih, predvsem sosednjih držav. 

V Obalnih galerijah Piran želimo, da bi tudi letošnjo edicijo zaznamovala udeležba mladih; njim je že vrsto let namenjena tudi posebna nagrada v obliki osebne razstave v piranski Galeriji Herman Pečarič. 

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Riccardo Caldura, direktor Akademije lepih umetnosti v Benetkah (Italija), Vadim Fiškin, umetnik in profesor na Akademiji v Lienzu v Avstriji (Slovenija) in Jerica Ziherl, umetnostna zgodovinarka in ravnateljica / kustosinja / v Muzeju Lapidarium v Novigradu (Hrvaška), bo opravila izbor slik za razstavo v Mestni galeriji Piran in Galeriji Monfort Portorož ter podelila  še druge vabljive nagrade, med temi vrsto odkupnih in najvišjo, grand-prix. 

Od 26. 8. do 3. 9. 2022 bo v Piranu potekalo več spremljevalnih dogodkov, med katerimi izstopa osebna razstava KLAVDIJE JERŠINOVEC z naslovom MORJE, SONCE, SRCE. Odprtje bo v Galeriji Herman Pečarič v petek, 26. 8. 2022, ob 20. uri. Umetnica je lanskoletna prejemnica Nagrade mladi. Na razstavi bodo na ogled najnovejša platna in prostorska instalacija. Njene minimalistično zasnovane kompozicije na dvodimenzionalnih površinah usmerja racionalna izbira barv – črne, rumene, rdeče, modre, ki v sebi nosijo močan emotivno simboličen potencial. Več informacij o razstavi.

Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran se prireditvi pridružuje s posebnim kulturnim dogodkom. V Hiši Tartini bo v četrtek, 1. 9. 2022, ob 19. uri, voden ogled razstave z naslovom V DRUŽBI S KERAMIKO in srečanje s članicami skupine za keramiko, ki jih je vodila Apolonija Krejačič.

V piranski Mestni galeriji bo na isti dan, v četrtek, 1. 9. 2022, ob 20. uri, sledil enkraten plesni performans MATEJE BUČAR z naslovom PARQUET BALL / NAD PARKETOM. Sodelujejo še Vadim Fiškin (vizualna podoba), Kristina Aleksova & Tina Valentan (gibanje, ples, soustvarjanje), Borut Savski (zvok), Jaka Šimenc (svetloba). Performans bo realiziran v sodelovanju z DUM - društvom umetnikov in Zavodom Maska. Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Ex-tempore Piran je namenjen tudi mladim ustvarjalcem. Tradicionalni OTROŠKI EX-TEMPORE bo za različne starostne skupine potekal na Tartinijevem trgu v Piranu v četrtek, 1. 9. 2022, od 9. do 13. ure. Pred tem osrednjim dogodkom za “najmlajše slikarje” sta na programu še dve dodatni otroški delavnici, SLIKANJE NA TLA in RISANJE Z MARKERJI »POSCA«, ki bosta v torek, 30. 8. 2022, in sredo, 31. 8. 2022, med 10. in 13. uro, v Galeriji Monfort v Portorožu. Za več informacij kontaktirajte info@obalne-galerije.si

EX-TEMPORE PIRAN 2022 se bo zaključil s sprejemom nagrajencev v piranskem Art hotelu Tartini ob 19. uri in slovesno podelitvijo nagrad v soboto, 3. 9. 2022, ob 20. uri na Tartinijevem trgu v Piranu. Prireditev bo letos vodila novinarka in televizijska voditeljica KARIN SABADIN. Med podelitvijo in tekom večera nas bodo spremljali prijetni bossa-pop zvoki vrhunskega ansambla XAZZ (Xequtifz Jazz), z vokalom primorske pevke Aleksandre Čermelj.

Razstava izbranih in nagrajenih del v Mestni galeriji Piran bo na ogled od 3. 9. do 2. 10. 2022, v Galeriji Monfort Portorož pa od 3. 9. 2022 do 9. 10. 2022Več informacij.


Organizator: Obalne galerije Piran

www.obalne-galerije.si